Nagyszombat megye: Folytatódik a gyümölcsészeti és kertészeti központ építése. Modernizálták a rákfalui Közös Igazgatású Iskolát.

Közzétett: 2024. 04 02.

Nagyszombat megye a megyei fenntartású középiskolákban folytatja azoknak a projekteknek a megvalósítását, amelyek célja a szakképzés tárgyi és technikai felszereltségének javítása. Ezúttal a rákfalui (Rakovice) Közös Igazgatású Iskolát korszerűsítették, ahol új üvegházat építettek, biztosították az akadálymentes megközelítést, továbbá traktort és egyéb taneszközöket vásároltak. Emellett a kollégium szintén megújult. A megye az Integrált Regionális Operatív Program (IROP) részeként valósította meg a projektet, amelynek 1,6 millió euró volt az összköltségvetése.

"Az egész megye területén magas színvonalú és olyan versenyképes középiskolákat építünk, amelyek kívülről szemlélve és belülről látva is vonzóak, a diákoknak pedig  teljes körű gyakorlati oktatást biztosítanak. Korszerűsítésükbe, felújításukba folyamatosan fektetünk be, mindehhez európai uniós forrásokat is felhasználva. A Pöstyén melletti Rákfaluban működő Közös Igazgatású Iskolában ezúttal egy 27x12,8 méteres új üvegházat építettünk. Ez a szakmunkásképzésben részt vevő diákok  rendelkezésére áll majd, valamint új traktorokat, ekét és egyéb eszközöket is beszereztünk. Örülök, hogy sikerült a kollégiumot is felújítani, így szebb környezetben tölthetik idejüket a diákok és nevelőik. Emellett a megye önerőből biztosította öt új szaktanterem megépítését is. Az iskola melletti park felújításának első szakasza szintén megtörtént, de közben továbbra is keményen dolgozunk. Folytatjuk a leendő gyümölcsészeti és kertészeti központ korszerűsítését" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzátette, hogy a megye az iskola fejlesztése során egy második üvegház építését is tervezi, amire csaknem 943 ezer eurót különített el költségvetéséből.

Egy európai uniós forrásból finanszírozott projekt keretében új, korszerű, 27x12,8 méteres üvegház épült, amely az eredeti, elavult szerkezetű üvegház helyére került. Az új üvegház a rozsdásodásnak ellenálló acélelemekből épült, szellőzését pedig elektromosan nyitható és állítható ablak biztosítja. A nedvességelvezetést szolgáló lejtős padló beépített padlófűtéssel van ellátva, és az öntözést biztosító vezetékek is újak. Az üvegházban 135 új kertészeti asztal található. A szaktantermekhez olyan technikai eszközöket is beszereztek mint traktor, univerzális kistraktor, talajlazító kapálógép, lombszívó vagy burgonyaültető.

Építési munkálatok zajlottak a kollégiumban is, ahol a fürdőszobákat, valamint a szociális helyiségeket újították fel a tanulók és tanárok részére. Mint a rákfalui Közös Igazgatású Iskola igazgatónője, Henrieta Kunicová hozzátette, "a fürdőszobák és a vécék felújítása mellett a kollégium épületének akadálymentes bejáratát is felújították. Külső sorompó és lépcsőfeljáró is létesült a mozgáskorlátozottak számára. Nagyon örülök, hogy az átfogó korszerűsítésnek köszönhetően olyan inspiráló munkakörnyezet jön létre iskolánkban, amelyben a tanulók fejleszthetik szakmai felkészültségüket, és felkészülhetnek arra is, hogy az iskola elvégzése után sikeresen álljanak helyt a munkaerőpiacon."

Emellett a megye saját forrásból fektetett be a meglévő épület tetőterének felújításába, ahol öt új szaktantermet, ruhatárat, raktárat és szociális helyiségeket alakítottak ki a tanulók számára. Az átépítésnél számoltak azzal is, hogy szociális helyiséget alakítsanak ki mozgáskorlátozottak részére, amely a földszinten található. A kazánházat szintén felújították. A rekonstrukció összköltségvetése meghaladta a 440 ezer eurót.

Az Integrált Regionális Operatív Program forrásaiból részesült a rákfalui Közös Igazgatású Iskola mellett például a pöstyéni Ľudovít Winter Vendéglátóipari Szakközépiskola is. Ez az oktatási intézmény elindította a Legyél szakértő a szállodamenedzsmentben és a gasztronómiában elnevezésű projektet. Ennek köszönhetően felújították az iskola helyiségeit, biztosították az akadálymentes megközelítést, valamint a tanulók és a pedagógusok részére megvásárolták a szaktantermekhez szükséges eszközöket.

Azon iskolák listája, amelyek éltek az európai uniós alapokból való támogatás megszerzésének lehetőségével:

Közlekedésipari Középiskola, Nagyszombat

Gépipari Szakközépiskola, Szakolca

D. S. Jurkovič Építőipari Középiskola, Nagyszombat

Elektrotechnikai Szakközépiskola, Nagyszombat

Műszaki Szakközépiskola, Galánta

Elektrotechnikai Szakközépiskola, Egbell (Gbely)

Vállalkozási Szakközépiskola, Szenice

Egészségügyi Középiskola, Nagyszombat

Műszaki Szakközépiskola, Galgóc

Egészségügyi Középiskola, Szakolca

Műszaki Szakközépiskola, Pöstyén

Közös Igazgatású Iskola, Holics

Közös Igazgatású Iskola, Rákfalu

Ľ. Winter Vendéglátóipari Szakközépiskola, Pöstyén

Gépjárműipari Szakközépiskola, Nagyszombat

Elektrotechnikai Szakközépiskola, Pöstyén

Magyar Tanítási Nyelvű Közös Igazgatású Iskola, Dunaszerdahely

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW