Nagyszombat megye kihirdette a 12. alkalommal megrendezett Év ökológiai cselekedete verseny nyerteseit

Közzétett: 2023. 06 07.

Nagyszombat megye 2023. június 6-án, kedden a nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeumban kihirdette a 12. alkalommal meghirdetett Év ökológiai cselekedete című verseny nyerteseit, amelyre összesen 30 projekt érkezett. Ezek olyan tevékenységek és projektek, amelyek a környezet védelmére összpontosítanak, valamint a környezetileg fenntartható életmódra hívják fel a figyelmet.

"Az Év ökológiai cselekedete verseny jó példa arra, hogy közös erővel zöld megyét hozzunk létre. Az egészséges lakókörnyezet nemcsak az önkéntesek, hanem a civil szervezetek és az iskolások számára is fontos. Így is megóvhatjuk a környezetet a jövő generációi számára. Kívánom, hogy a megye azon lakói, akiknek ma nagyra értékeltük a teljesítményét, mások számára is motivációt jelentsenek" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

Az idei pályázatba összesen 30 projektet regisztráltak, ami a tavalyinál több. A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat alelnöke, Patrik Voltmann két kategóriában értékelte a projekteket, ő volt az öttagú bíráló bizottság elnöke.

A civil szervezetek, önkormányzatok és önkéntesek kategóriájában az első helyezést a Stromoradia érte el, amely mögött ÚĽANY - PRO FUDEMUS áll. A projekt fő tevékenysége az volt, hogy öt szélfogó gyümölcsöst helyreállítsanak és újakat telepítsenek Pusztafödémes (Pusté Úľany), Magyargurab (Veľký Grob) és (Páld) Pavlice községek között. A cél a biológiai biodiverzitás növelése, a szél- és talajerózió elleni védelem, valamint a vízmegtartó intézkedések és a mikroklíma feltételeinek javítása volt nyílt vidéki terepen.

A második helyezést a PEDAVITA és a Živá záhrada civil szervezet nyerte el a Mikrobiom és a talaj biodiverzitásának helyreállítása című projektjével. A bizottság két harmadik helyezést ítélt oda, nevezetesen a Duna menti természetvédő egyesületnek, a DUNAVITnak az Ökológiai tevékenységek szélesebb spektruma című projektjéért, valamint a PETROVILLA civil szervezetnek a Gyümölcsösvény és gyümölcsparadicsom (Péterlak) Petrova Ves melletti projektjéért. Az elismerések között két különdíj is volt, amelyekért 500 euró járt.

Az óvodai, alap- és középiskolás kategóriában a pöstyéni F. E. Scherer Alapiskola Természetvédelmi és ökológiai tevékenységek című projektje nyert. Az iskola tanulói és tanárai számos ökológiai tevékenységben vesznek részt az év során. Ezek között 14 éve az is szerepel, hogy vándorló varangyos békákat szállítanak át az aszfaltúton az erdőből a Striebornica gáthoz Moraván (Moravany nad Váhom) közelében. Tavaly 40 diák vett részt a kétnapos esti átszállításon, amely során 362 varangynak segítettek, akik egyébként az autók kerekei között végezték volna. Szintén az első háromban szerepel a galgóci Hollý utcai óvoda a Zöld lencse projekttel, valamint a megyei fenntartású Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola az ÖKO - DIÁK projekttel.

"Örülök, hogy minden korosztályból csapatok 30 színvonalas projekttel kapcsolódtak be a versenybe. Mindegyik alapvetően hozzájárul egy zöldebb bolygóhoz, és ezáltal mindannyiunk egészségesebb környezetéhez. A nagy ökokörnyezet kialakításához mindannyian hozzájárulhatunk. Kezdjük az alapvető hulladék-újrahasznosítással, növénytelepítéssel, vagy az autós közlekedés helyett inkább gyalogoljunk" – tette hozzá Patrik Voltmann, a bizottság elnöke és Nagyszombat megye alelnöke.

A legjobb projekteket anyagi elismerésben részesítették, az egyes kategóriák győztesei 1500 eurót, a második helyezettek 1000 eurót, a harmadik helyezettek pedig 700 eurót kaptak a megyétől.

Az összes regisztrált projekt megtalálható a megye honlapján.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat 2010 óta minden évben meghirdeti az Év ökológiai cselekedete elnevezéversenyt. Azóta több tucat szervezet csatlakozott a versenyhez, és tevékenységüknek köszönhetően az egész megyében javult a környezet minősége. Nagyszombat megye a környezet minőségének javítására, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállásra irányuló tevékenységéről a Zöld megye elnevezésű Facebook-profilján tájékoztat.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW