Nagyszombat megye várja a nevezéseket az Év ökológiai cselekedete versenybe. Újdonság az online regisztráció

Közzétett: 2023. 09 29.

Már lehet javaslatokat tenni az Év ökológiai cselekedete 2023 elnevezésű pályázat  keretében, amelyet Nagyszombat megye immáron 13. alkalommal hirdetett meg. A megye olyan személyek vagy csoportok tevékenységét díjazza, akik, illetve amelyek hozzájárultak a környezet védelméhez vagy alakításához. Az idén megvalósított projekteket 2024. február 29-ig lehet regisztrálni. Újdonságot jelent az online regisztráció lehetősége.

"Nagyszombat megye már számos alkalommal kinyilvánította, hogy komoly a környezetvédelem iránti elkötelezettsége. Ez a gyakorlatban például azt jelenti, hogy támogatjuk a kerékpárutak építését, a fenntartható mobilitást, valamint a zöld témákat előtérbe helyező projekteket. E beállítottságunkat igazolja az Év ökológiai cselekedete elnevezésű hagyományos verseny is, amely során évről évre értékeljük Nagyszombat megye lakosainak aktív környezettudatos hozzáállását. A verseny arra is jó alkalmat kínál, hogy rámutassunk az egész társadalmat érintő téma fontosságára" – mondta Jozef Viskupič. A nagyszombati megyeelnök hozzátette, hogy a megye a legjobb projektek készítőit pénzjutalomban részesíti. Az 1. helyezett 1500, a 2. helyezett 1000, a 3. helyezett pedig 700 eurót kap.

A pályázatba magánszemélyek, óvodák, alap- és középiskolák kollektívái, önkormányzatok vagy érdekképviseleti csoportosulások kapcsolódhatnak be. Környezetvédelmet szolgáló cselekedetnek olyan tevékenységek számítanak, mint a városok és községek kataszterében lévő illegális hulladéklerakatok dokumentálása és felszámolása, a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése az iskolákban, növényzet kiültetése, értékes élőhelyek mentése vagy dokumentálása, megújuló energiaforrások felhasználása, fiatalokkal való foglalkozások a környezettudatosságra való nevelés céljából, vagy a környezetvédelmi témájú versenyek szervezése. A pályázatra a 2023-ban befejeződő projekteket lehet benevezni.

A beérkezett projekteket szakmai bizottság értékeli, a legjobbakat pedig pénzjutalomban részesíti. Az 1. helyezettet 1500 euróval, a 2. helyezettet 1000 euróval, a 3. helyen végzőt pedig 700 euróval díjazzák. A pályázatokat postai úton kell eljuttatni a Nagyszombat Megyei Hivatalba a Starohájska 10, Trnava címre. A jelentkezési lap online is kitölthető.

A 2018 és 2022 közötti időszakban összesen 124 projekt érkezett a pályázatra, tavaly viszont már rekordszámú, 30 pályázatot küldtek be. A civil szervezetek, önkormányzatok és önkéntesek kategóriájában az 1. helyezést a Stromoradia érte el, amely mögött az ÚĽANY - PRO FUDEMUS áll. A projekt fő tevékenysége az volt, hogy öt szélfogó gyümölcsöst helyreállítsanak és újakat telepítsenek Pusztafödémes (Pusté Úľany), Magyargurab (Veľký Grob) és Páld (Pavlice) községek között. A cél a biodiverzitás növelése, a szél- és talajerózió elleni védelem, valamint a vízmegtartó intézkedések és a mikroklíma feltételeinek javítása volt nyílt vidéki terepen. Az óvodai, alap- és középiskolás kategóriában a pöstyéni F. E. Scherer Alapiskola Természetvédelmi és ökológiai tevékenységek című projektje nyert.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW