Nagyszombat megye középiskolái 3900 helyet kínálnak az új diákoknak. Jelentkezni március 20-ig lehet.

Közzétett: 2024. 03 19.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat 44 középiskola fenntartója, amelyek a 2024/25-ös tanévben 3907 helyet kínálnak az új diákok számára. A megyei önkormányzat számos kedvezménnyel motiválja az érdeklődőket – mint például ösztöndíj, BUSZ-kártya vagy ingyenes kollégium – hogy valamelyik megyei fenntartású középiskolát válasszák. A jelentkezéseket az alapiskolán keresztül 2024. március 20-ig lehet elküldeni, az egyes tanulmányi szakokról pedig a Hova középiskolába című füzetből lehet tájékozódni.

"A megyei középiskolák sokféle oktatási lehetőséget kínálnak, a diákok 14 gimnázium és 30 szakközépiskola közül választhatnak. Kilenc középiskolának magyar a tanítási nyelve. Reagálunk a munkaerőpiaci igényekre is, és a következő tanévtől három új tanulmányi szak megnyitásáról döntöttünk, mégpedig az informatikai irányultságú gimnáziumról, az agromechatronikai, valamint a személy- és vagyonvédelmi szakokról. Egyre nagyobb érdeklődést érzékelünk a duális oktatás iránt is, amely során a diákok megyei támogatási csomagban és egyéb kedvezményekben részesülhetnek. Nagyszombat megyében az alapiskola végzős tanulóinak a minőségi oktatási lehetőségek széles skáláját kínálják" mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke kijelentette, hogy a kerületi önkormányzat 44 középiskola fenntartója, valamint további 18 egyházi és magán középiskola is működik a megyében.

A megye a következő tanévben is folytatja a létszámhiányos és a perspektív középiskolai szakokon tanulók támogatását. A listán megtalálhatóak az olyan szakok mint a hentes, szabó – női szabó, vegyipari operátor, kiskertészkedés és az ezzel kapcsolatos szolgáltatások, fémmegmunkálás, agráripari gazdálkodás, kőműves, gyakorló egészségügyi nővér, biotechnológia, gyógyszerészet, a következő tanévben pedig ide sorolják a műszerész mechanikus szakot is.  Az ezeken a szakokon tanulók, valamint a duális oktatási rendszerben részt vevő diákok havi ösztöndíjat, a helyközi buszjáratokon ingyenes utazást, valamint díjmentes kollégiumi szállást kapnak a megyétől. A 2023/24-es tanévben 26 középiskola csatlakozott a duális oktatási rendszerhez, ebből 18 megyei és 8 magániskola.

Stanislav Pravda, a Nagyszombat Megyei Hivatal oktatási szakosztályának igazgatója hozzátette: "a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat folytatja a megyei középiskolák sportinfrastruktúrájának korszerűsítését és fejlesztését. Tavaly például a galgóci Ivan Kupec Gimnáziumban kültéri sportpálya, a holicsi Közös Igazgatású Iskolában multifunkciós sportpálya, a dunaszerdahelyi Ladislav Dúbrava Gimnáziumban pedig új tornaterem épült. Emellett európai uniós forrásból biztosítjuk a gyakorlati szakoktatás fejlesztését, és középiskoláink helyiségeinek felújítását. 2023-ban korszerűsítettük a tantermeket és a helyiségeket például a galántai Műszaki Szakközépiskolában, a szakolcai Egészségügyi Középiskolában vagy a pöstyéni Elektrotechnikai Középiskolában."

Számos megyei középiskola ér el jelentős eredményeket és sikereket különböző versenyeken. A gimnáziumok főleg a tanulmányi versenyeken, a műszaki középiskolák a szakmai tevékenységben, a szakközépiskolák diákjai pedig sikeresen mutatják be tudásukat különböző barista, pultos és virágkötő versenyeken, valamint a Skills Slovakia vagy a Junior autójavító versenyeken.

A tehetségvizsgák első fordulójának időpontja 2024. április 29-én lesz, szükség esetén pedig április 26-án és 30-án is. A második fordulóra május 9-én, míg szükség esetén május 10-én és 13-án kerül sor. A többi középiskola, köztük a nyolcéves gimnáziumok felvételi vizsgáinak első fordulója május 2-án, szükség esetén pedig május 3-án lesz. A második időpont 2024. május 6-a és 7-e.

A 2023/24-es tanévben a 44 megyei középiskolába több mint 15 800 diák jár, ebből megközelítőleg 3700 elsős és csaknem 3000 végzős. 26 középiskolából 949 diák tanul duális oktatási rendszerben. Nagyszombat megye 44 középiskolájának listája, valamint a tanulmányi szakokra vonatkozó információk a https://bit.ly/brozura2023 linken érhetők el.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW