Nagyszombat megye: Másodszor is megrendezik a nemzetközi mentálhigiénés konferenciát

Közzétett: 2024. 03 04.

Nagyszombat megye a Kölcsönösen jobbak (Navzájom lepší) Polgári Társulással és a zavari (Zavar) Szociális Szolgáltatások Otthonával összefogva előkészítette a második Úton a kiegyensúlyozottság felé elnevezésű nemzetközi konferenciát. A rendezvény az előző sikeres 5P projekt folytatása lesz, amely a kiégés megelőzését, valamint a mentális és testi egészség támogatását célzó aktivitásokat karolta fel a segítő szakmák területén. A konferencia nyilvános, és Nagyszombatban, a Szent Cirill és Metód Egyetem aulájában tartják meg 2024. március 12-én, kedden.

"A lelki egészség támogatására minden életkorban és szakmában szükség van. Különösen igaz ez a szociális szolgáltatásokat biztosító alkalmazottak esetében, hiszen ez a munka fizikailag és szellemileg is megterhelő. Ezért is valósítjuk meg sikeresen már több éve az 5P projektet, vagyis a segítő szakmákat támogató projektet. Ezzel ösztönzünk nemcsak más szlovákiai megyéket, hanem külföldi régiókat is. Örülök, hogy a szakmai tapasztalataikat és eredményeiket bemutató szakemberek elfogadták a meghívást a második alkalommal sorra kerülő Úton a kiegyensúlyozottság felé elnevezésű nemzetközi konferenciára" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A konferencián előadást tart például a Nagyszombati Egyetemi Kórház pszichiátriai osztályának főorvosa, Tatiana Pavlovičová, a Kölcsönösen jobbak PT igazgatónője, Martin Kováč pap és Radoslav Hoppej utazó, ismert digitálistartalom-készítő is. Őt a Nie je túra bez Štúra digitális tartalom tette ismertté.

Más szakértők azt elemzik majd, hogy hol vannak a szociális munka határai. Szó lesz továbbá a kiégésről, a happytarián magatartásról, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozásról mint alapvető energiaforrásról is. A program része lesz egy panelbeszélgetés, amelyben a segítő szakmákban dolgozó szlovákiai és csehországi szakemberek mondják el tapasztalataikat.

"A második Úton a kiegyensúlyozottság felé című konferenciának az ok-okozati összefüggés lesz a központi témája. Ez az első olyan projekt, amely a segítő szakmákat támogató rendezvény részeként ezzel a témakörrel foglalkozik. Olyan kérdéseket vetünk fel, amelyek a testi-lelki egészség megőrzését szolgálják, de hangsúlyozzuk a megelőzés fontosságát is. Ez az 2019-ben elkezdett projekt fő vezérfonala. Idén arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy fontos megismerni a saját határainkat, de azt is, hogy ezek túllépése milyen következményekkel járhat. Célunk pedig a kiegyensúlyozottsághoz és a felelősségteljes magatartáshoz vezető út megtalálása" – mondta Tatiana Pavlovičová, a Kölcsönösen jobbak PT igazgatónője.

A lelki és testi egészség előmozdításáról szóló konferencia a szociális intézmények dolgozóinak, valamint a nagyközönségnek szól. A belépés ingyenes. Az érdeklődők részvételüket március 6-ig  jelezhetik a navzajom.lepsi@gmail.com e-mail-címen.

Az 5P projekt a segítő szakmákban dolgozók támogatására jött létre, és 2019 óta tartják meg. Nagyszombat megye a megyék közül elsőként valósít meg ilyen projektet. Eddig a megye  által fenntartott 21 szociális szolgáltató intézmény több mint 1500 dolgozója vett részt a rendezvényeken.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW