Nagyszombat megye: Múzeumok és galériák éjszakája

Közzétett: 2024. 05 15.

A megyei fenntartású múzeumok és galériák 2024. május 18-án, szombaton és 19-én, vasárnap ismét bekapcsolódnak a Múzeumok és galériák éjszakája elnevezésű rendezvénybe, amely immáron 20. alkalommal valósul meg. A két nap során a kulturális intézmények látogatói megtekinthetik az aktuális kiállításokat, és workshopokon vagy tárlatvezetéseken is részt vehetnek. Az egyes galériák és múzeumok programja a megyei honlapon érhető el.

"Az elkövetkező hétvége a szlovákiai kulturális intézményekben más lesz mint a többi. Örömmel tölt el, hogy a népszerű Múzeumok és galériák éjszakája rendezvénysorozatba valamennyi ilyen típusú megyei intézmény is bekapcsolódik. Nagyszombat megye múzeumai és galériái az egész év során új kiállításokat és egyéb rendezvényeket kínálnak, és most hétvégén mindez még érdekesebbé válik. Minden korosztálynak meg akarjuk mutatni, hogy a kultúra változatos, gazdagítja az embert, továbbá fejleszti az emberek világlátását" – mondta Jozef Viskupič. A nagyszombati megyeelnök hozzátette, hogy a rendezvény során a múzeumokba és a galériákba ingyenes lesz a belépés.

Az Erdőháti Ján Mudroch Galéria május 18-án, szombaton 13 és 21 óra között két aktuális kiállítása – A jelen nem lévő jelenléte és a Művészet nyomában Ján Mudrocchal címűek – megtekintését kínálja az érdeklődőknek. Délután egy workshop lesz Miroslav Trubač szobrásszal, amelynek során az érdeklődők saját szobrot készíthetnek. A legkisebbeket vasárnap alkotóműhely várja.

A nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeum május 18-án, szombaton 17 órától várja a rendezvény látogatóit. Lesz tárlatvezetés és zoológiai felfedezés, a gyerekek pedig alkotóműhely részesei lehetnek. A Múzeumok és galériák éjszakája alkalmából a Szűz Mária mennybevétele templom az esti órákig tart nyitva. Ugyanígy lesz ez a Könyvkultúra Múzeumában is. 17 órai kezdettel a 18. század képben és szóban című kiállítás tárlatvezetésén lehet részt venni. A Mikuláš Schneider-Trnavský Zeneházban 18 órától Simona Jurčová a Mosolyok és könnyek című könyvből olvas majd fel részleteket.

A Galántai Honismereti Múzeum is programokat készített elő szombat estére. A kulturális intézmény látogatói 17 órakor a MinDENT a fogakról című kiállítás tárlatnyitóján vehetnek részt. Ebből kiderül, hogy milyen volt egy fogorvosi rendelő a 20. század második felében. A múzeum 22 óráig ingyenesen látogatható.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW