Nagyszombat megye népművelési központjai jubileumot ünnepeltek

Közzétett: 2023. 11 13.

A nagyszombati Ján Palárik Színházban 2023. november 9-én, csütörtökön Az alkotóképesség örömének 70 éve címmel tartottak rendezvényt, mégpedig abból az alkalomból, hogy a Nagyszombat megyében működő népművelési központok 70 évvel ezelőtt kezdték meg működésüket. Szlovákiában 1953-ban alakultak meg a népművelési központok, népművelési házak, valamint városok és falvak kisebb népművelési helyiségei. Azok a szervezetek tehát, amelyekből fokozatosan kialakultak a mai kulturális és népművelési központok, megalapításuk évfordulójára emlékeznek, több közülük pedig a folyamatos működésre is. A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat négy népművelési központ fenntartója: Nagyszombati Népművelési Központ, Galántai Népművelési Központ, a Szenicén működő Erdőháti Népművelési Központ és a Dunaszerdahelyen székelő Csallóközi Népművelési Központ.

Az ünnepélyes gálaesten a népművelési központok kezdeteire és jelenére egyaránt emlékeztek, az egyes járásokban működő központok személyiségeit pedig kitüntették.

Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnök kitüntetést adott át Mészáros Magdolna folkloristának, táncpedagógusnak, több nagymegyeri folklórcsoport megalapítójának. Elismerést vehetett át Otto Repa, aki 33 évig dolgozott a szenicei Erdőháti Népművelési Központban, és egész életét végigkíséri a kultúráért végzett tevékenység és a népművelés.

In memoriam elismerésben részesült a galántai Viliam Farkaš, aki neves hegedűvirtuóz és a Szlovák Filharmónia koncertmestere volt. Szintén in memoriam kitüntetést adományoztak Roland Osvaldnak, a Nagyszombati Népművelési Központ egykori igazgatójának, aki 29 évig állt az intézmény élén. Ott volt a vágvörösvári (Červeník) és a krakoványi (Krakovany) folklórünnepélyek elindításánál is, amelyeket a mai napig megrendeznek.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW