Nagyszombat megye: Tart a szavazás a megyei részvételi költségvetés projektjeiről

Közzétett: 2024. 02 12.

Nagyszombat megyében idén már ötödik éve tartanak szavazást a nyilvánosság bevonásával a részvételi költségvetésről. Pénteken, február 9-én kezdődött el a szavazás az Együtt alakítjuk a megyét elnevezésű participatív, azaz részvételi költségvetésről. A nyilvánosság bevonásán alapuló szavazással a megye lakosai körében a civil aktivitásokat kívánják támogatni, beleértve a civil szféra kezdeményezéseit és közösségi projektek támogatását. A megye célja a nagyközönség bevonása a döntéshozatalba. Ez a nyilvános szavazás 2024. február 25-ig, vasárnapig tart. Az érdeklődő szavazók eddig voksolhatnak az általuk kiválasztott projektre.

"A megye minden lehetséges módon továbbra is támogatja a civil társadalmi projekteket és tevékenységeket. Összesen 66 projekt érkezett az egész megyéből. A legtöbbet a Nagyszombati járásból küldtek be, szám szerint 25-öt. A támogatást elnyerő projektekre összesen 100 ezer eurós pénzkeretet osztunk szét. Egy projektre maximálisan 4 ezer euró támogatás nyerhető el" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A szavazásban a legalább 15. életévüket betöltött személyek vehetnek részt. Feltétel az is, hogy legalább három projektre kell szavazni. A szavazás után a szavazatot beküldőnek egy ellenőrző SMS-kódot küldenek, amivel meg kell erősítenie szavazatát. A nyilvánosság a www.tvorimekraj.sk honlapon szavazhat, miközben automatikusan részt vesz egy érdekes nyereményekért folyó versenyben is.

"Az idei döntéshozatal három szakaszban történik. A projekteket a 40%-os döntési súllyal bíró tanácskozó fórum már megtárgyalta. Ugyanígy  a beterjesztők is már kölcsönösen értékelték, az ő értékelésük 20%-os arányban számít majd a döntéshozatalnál. Az online szavazásban részt vevők szavazatai 40%-os súlyt képviselnek majd a végső döntésnél. Az összesített eredményeket 2024. február 26-án, hétfőn tesszük közzé a www.tvorimekraj.sk és a www.trnavskazupa.ska weboldalakon" – mondta Jakub Sejna, a részvételi költségvetés koordinátora.

A szétosztásra kerülő 100 ezer eurós pénzcsomagot az egyes járások lakosságszáma szerint osztják el. A legnagyobb, 22 500 eurós csomagot a Nagyszombati járásban, 22 ezer eurót pedig a Dunaszerdahelyi járásban tervezett projektekre osztanak szét. 17 ezer eurót kapnak a Galántai járás sikeres projektjei, míg a Pöstyéni járás projektjeit 11 500 euróval támogatja a megye. A Szenicei járásban 10 500 euró támogatásban részesülnek a projektek, a Szakolcai járásban pedig 8500 euró kerül szétosztásra. A megye legkisebb lélekszámú járásában, a Galgóci járásban a sikeres projektekre együttesen 8 ezer eurót nyerhetnek el a pályázók.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW