Szlovákia megyéi közül Nagyszombat megyében a legjobb a pénzügyi helyzet

Közzétett: 2023. 12 28.

A Gazdasági és Szociális Reformok Intézete (INEKO) közzétette a városok és falvak pénzügyi helyzetének 2022-re vonatkozó legfrissebb elemzését. Ebből kiderül, hogy az értékelésben a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat foglalja el az 1. helyet 4,88 ponttal. Ezzel a ranglista élén Nyitra megyét váltja. Az intézet pozitívan értékelte Nagyszombat megye adósságállományának csökkentését is, amely 2022-ben 33,05%-os volt, míg az azt megelőző évben 38,56%-os.

"A kedvezőtlen makrogazdasági helyzet ellenére megőriztük jó anyagi helyzetünket, és van terünk az egyéb fejlesztések megvalósítására is. Annak ellenére, hogy a megyei önkormányzat hosszú ideje nehéz időszakot él át, a korábbi évek során sikerült a kerület adósságát 43,78%-ról a mai 32,5%-ra csökkenteni. Kevés megyében ilyen alacsony az eladósodottság. A racionális gazdálkodásnak köszönhetően sikerült kezelnünk az energiaválságot, illetve a megye adóbevételeinek alakulását negatívan befolyásoló jogszabályi változások elfogadását. Azonban továbbra is sújt bennünket az árucikkek és a szolgáltatások árának emelése. Ezért észszerű gazdálkodás a célunk, hogy megőrizzük az általunk nyújtott szolgáltatásokat. A külső, elsősorban európai uniós források bevonását a megyék megfelelő pénzügyi gazdálkodását illetően fontos kiútnak tartjuk" – mondta Jozef Viskupič. A nagyszombati megyeelnök hozzátette, hogy minden kollégáját megilleti az elismerés, hiszen a siker a hivatal több csapata együttműködésének az eredménye, élén a pénzügyi osztállyal.

A megye 2023 márciusában fizette ki a Szakolcai Kórház és Rendelőintézet, valamint a Dunaszerdahelyi Kórház és Rendelőintézet szerkezetátalakításával kapcsolatos tartozások utolsó részletét. Az intézmények 2012-ben és 2013-ban kerültek a megyei önkormányzathoz.

A megyei képviselők idei utolsó ülésükön elfogadták a kerület 2024-es költségvetését, mégpedig a 2026-os esztendőig előretekintve. A következő költségvetési időszakban a közlekedési infrastruktúra területén a megye hídjainak, valamint másod- és harmadrendű útjainak felújítása marad a prioritás. A modernizálások sorrendjét az egyes szakaszokon meglévő problémák foka alapján határozzák meg. A megye a szociális területen a szociális intézmények felújítására, valamint ilyen típusú új, minőségi és teljes értékű intézmények építésére helyezi a hangsúlyt. Továbbra is cél az intézménytelenítés folytatása, tehát a nagy kapacitású intézmények helyett az ellátás közösségi típusának előtérbe helyezése. Erre példa a különböző diagnózisú embereket ellátó, csúcsminőségű intézmény építése Morvaszentjánosban (Moravský Svätý Ján). Ami az egészségügy területét illeti, a megye 2024-ben egy pszichoszociális intézmény megnyitását tervezi Nagyszombatban, ahol pszichológiai és pszichiátriai rendelő, továbbá egy nappali ellátást kínáló pszichiátriai részleg is lesz.

A Nagyszombat Megyei Hivatal pénzügyi szakosztályának vezetésével megbízott Júlia Virágová hozzátette, hogy "a költségvetést nem egyszerű gazdasági helyzetben készítettük el. Örömmel tölt el, hogy ennek ellenére reális büdzsét sikerült összeállítanunk, amely reagál a jövő évben várható helyzetre. Célunk, hogy a kerületben biztosítsuk a standard szolgáltatásokat, és amennyiben a pénzügyi helyzet megengedi, szintén fontos, hogy szociális és gazdasági téren is hozzájáruljunk a kerület fejlődéséhez és a lakosok életminőségének javításához."

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW