A megyei könyvtárak a szlovákiai könyvtárak hete alkalmából érdekes programokkal várják az olvasókat

Közzétett: 2023. 03 06.

Nagyszombat megye, amely négy könyvtár fenntartója, idén is bekapcsolódik a szlovákiai könyvtárak hete programsorozatba. Az esemény 2023. március 6-a és 10-e között valósul meg. A megyei könyvtárak egész hétre érdekes programot készítettek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Többek között beszélgetések, előadások lesznek, ingyenes belépés, és az olvasóknak ezen a héten elengedik a késedelmi díjat is.

"Intézményeink ismét bekapcsolódnak a szlovákiai könyvtárak hete rendezvénysorozatba. A rendezvény közös mottója Könyvtár, a minőségi információ garanciája. Azért is emelem ki ezt, mert a modern technológia és a közösségi oldalak korát éljük rengeteg álhírrel és téves információval. Ebben az összefüggésben kiemelten fontosnak tartom az oktatási és kulturális intézményeket. Meggyőződésem, hogy ott találunk szakmai forrásokat és ellenőrzött információkat. Ugyanakkor itt tökéletesíthetjük a szövegértésünket" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

Az országos rendezvény célja a könyvtárak mint fontos kulturális és oktatási intézmények láttatása. Mint megalapozott szakmai munkahelyek, az ellenőrzött, valós és minőségi információk megszerzésének helyei.   

A nagyszombati Juraj Fándly Könyvtárban 2023. március 6-án, hétfőn 10 órakor kerül sor a szlovákiai könyvtárak hete megnyitó ünnepségére az új kerti olvasóteremben. A program keretében beszélgetés lesz Viliam Klimáček drámaíróval, költővel, regényíróval és rendezővel A színháztól a könyvig témában. Kedden Marika Eisler Studeničová író, újságíró látogat a könyvtárba, szerdán 10 órakor pedig az idősekkel szemben elkövetett csalásokról tartanak előadást. Ezzel párhuzamosan a megyei könyvtár a gyerekek és fiatalok számára érdekes programmal és egyéb kísérő foglalkozásokkal készül. Az olvasókat az ingyenes belépés vagy a késedelmi díj elengedése is érdekelheti. A könyvtár a programokról további részleteket tett közzé honlapján.

A szenicei Erdőháti Könyvtár gazdag rendezvénykínálattal készül az iskolák és a nagyközönség számára. Az egyhetes rendezvény első napja maratoni társasjátékkal indul. Kedden az alapiskolások a Našej rodine hrabe című sorozat sikeres könyvtrilógiájáról beszélgetnek Dana Hlavatá írónővel. A következő napokon az érdeklődőket olvasóklub, relaxációs műhely és Peter Jelínek író könyvének bemutatása várja. Szombaton kifejezetten a Szenicén élő ukránok számára készülnek érdekes programmal. A könyvtár tevékenységéről minden információ megtalálható az intézmény honlapján.

A Galántai Könyvtár is bekapcsolódik a 24. alkalommal sorra kerülő könyvtári rendezvénybe. Krista Bendová írónő életéről szóló előadásra, valamint a könyvek létrejöttéről szóló érdekes beszélgetésre hívják az érdeklődőket.

A dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárban szerda délelőtt Király Anikó íróval beszélgetnek, pénteken pedig a Paradigma együttes koncertjére várják a könyvtárlátogatókat.

Mind a négy, Nagyszombat megye által fenntartott könyvtárban tavaly új információs rendszert vezettek be, amely megkönnyítette a könyvtárosok munkáját, továbbá áttekinthető elektronikus katalógust biztosít a látogatóknak.

Nagyszombat megye a nagyszombati Juraj Fándly Könyvtár területén 2022-ben kerti olvasótermet létesített. A nagyközönséget szolgáló új és modern területről van szó, amelyet néhány héten belül megnyitnak, amint a könyvtár kertjének revitalizációja befejeződik, amelyet egy kis híd segítségével összekötnek a Rózsaparkkal.

A galántai neogótikus Esterházy-kastély parkja melletti kihasználatlan területen a megye a könyvtár új épületének megépítését tervezi.

A szenicei Erdőháti Könyvtárat a múlt évtől egy falfestmény díszíti. Nagyszombat megye emellett felújíttatta a szakirodalmi részleget, ami magába foglalta a talajcserét, a berendezés cseréjét és új LED-lámpák beszerelését.

A dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár a tavalyi évben a megye jóvoltából új biblioboxszal és klímaberendezéssel gazdagodott.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW