Nagyszombat megye: Az összes megyei könyvtár bekapcsolódik a könyvtárak hete rendezvénysorozatba

Közzétett: 2024. 03 04.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat idén is bekapcsolódik a könyvtárak hete rendezvénysorozatba, amely 2024. március 4-től 10-ig tart, és immáron 25. alkalommal tartják meg. Ezalatt mind a négy megyei fenntartású könyvtárban érdekes programok lesznek, többek között beszélgetések és előadások. Emellett egy alkalomra szóló ingyenes könyvtárlátogatás vagy a késedelmi díj elengedése is csábítja az olvasókat.

A rendezvény célja, hogy a könyvtárakat jelentős kulturális és közművelődési intézményként láttassa, továbbá olyan elismert helyként, amelyben hiteles, igaz és minőségi információkhoz lehet hozzájutni. Nagyszombat megye 18 kulturális intézmény, köztük 4 könyvtár – a nagyszombati Juraj Fándly Könyvtár, a Galántai Könyvtár, a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár és a szenicei Erdőháti Könyvtár – fenntartója.

A nagyszombati Juraj Fándly Könyvtárban 2024. március 4-én, hétfőn 10 órakor nyitják meg a rendezvényt. Ünnepélyes keretek között kiértékelik a 2024-es Irodalmi szalont, amely 8. alkalommal megvalósuló irodalmi verseny szlovákiai és külföldön élő szlovák kezdő szerzők számára. A cél az írás iránti érdeklődés felkeltése, az irodalmi tehetségek konfrontációjának biztosítása, valamint a szerzők és a művelt kritikusok alkotó párbeszédének megteremtése. A teljes program az intézmény honlapján érhető el.

A Galántai Könyvtár 2024. március 4-én, hétfőn 10 órakor a Zúbkovo című gyermekelőadással nyitja a szlovákiai könyvtárak hetét. A programsorozat része lesz az ún. zeneterápia is, amelynek segítségével a gyerekek megismerhetik az egyes hangszereket. Ez a program 2024. március 6-án, szerdán 10 órától magyar, egy nap múlva ugyanebben az időpontban pedig szlovák nyelven valósul meg. A részletes program a könyvtár weboldalán található meg.

A Dunaszerdahelyen működő Csallóközi Könyvtár a tematikus hétre szintén programokkal készült. 2024. március 5-én, kedden 17 órai kezdettel az Ensemble Thesaurus Musicum ad kamarakoncertet a kulturális intézmény olvasótermében. 2024. március 6-án, szerdán 15 óra 30 perctől mesedélután várja a gyerekeket. Részletes információk a könyvtár honlapján találhatók.

A szenicei Erdőháti Könyvtárban is 2024. március 4-én, hétfőn kezdődik a szlovákiai könyvtárak hete alkalmából összeállított programsorozat. Ezen nap délutánján a gyerekek Monika Beňák és Miroslav Búran irodalmárokkal találkozhatnak. 2024. március 6-án, szerdán Egy nap Stanislav Motlval címmel tartanak rendezvényt. Motl ismert cseh újságíró és író. A teljes program az intézmény honlapján olvasható.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW