Nagyszombat megye: Meghirdették a pályázatot az új galántai könyvtár megépítésére

Közzétett: 2023. 03 14.

Nagyszombat megye önkormányzata és a Galántai Könyvtár közös építészeti és urbanisztikai pályázatot írt ki új székházának megépítésére. Az új létesítmény a megyei fenntartású középiskola egykori épületében lesz kialakítva, amely a neogótikus kastély parkjának szomszédságában található. A cél a könyvtárak működésében és az építészetben aktuális trendeknek megfelelő új létesítmény megépítése, ahol helyi közösségi találkozókat, valamint oktatási és kulturális rendezvényeket is tarthatnak.

"Döntöttünk arról, hogy Galántán egy reprezentatív kulturális és társadalmi teret hozunk létre. Tavaly bejelentettük, hogy a parkkal szomszédos területen új, modern közösségi helyszínné kívánjuk bővíteni a könyvtárat. Ennek köszönhetően még jobb könyvtári szolgáltatások nyújtására és oktatási rendezvények szervezésére is lesz majd lehetőség az olvasók minden korcsoportjának. Ezt a jelenlegi társadalmi helyzetben elkerülhetetlennek tartom" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke, hozzátéve, hogy ez az első olyan építészeti pályázat a bársonyos forradalom óta, amelynek tárgya egy közkönyvtár épületének megtervezése.

A Galántai Könyvtár jelenlegi helyiségei már szűkösek, és nem felelnek meg a jelenlegi követelményeknek és trendeknek. Az új és korszerű könyvtárépület tervezése nyilvános építészeti és urbanisztikai pályázat eredményeképpen születik meg. A projekt célja a könyvtár összekapcsolása a parkkal, továbbá megfelelő környezet kialakítása a könyvek elhelyezésére és az olvasók részére is. Az projekt azzal számol, hogy a megépülő létesítmény  közvetlen környezetében szabadtéri rendezvényeket, például irodalmi esteket vagy workshopokat tartanak. Az is szerepel az elképzelések között, hogy új bejárat létesül a parkba a könyvtár mellett, és új útvonalakat is kialakítanak.

"Könyvtárunk tavaly ünnepelte megalakulásának jeles 70. évfordulóját. Örülök, hogy továbbírjuk intézményünk rténelmét, valamint annak is, hogy bővítjük az olvasótermeket. Célunk, hogy megfelelő hátteret teremtsünk a könyveknek és olvasóinknak egyaránt. Bízom abban, hogy a nyilvános építészeti pályázatból egy vonzó javaslat születik, amely a megépülő formájában remek helyszíne lesz nemcsak a helyi közösségi találkozóknak, hanem oktatási és kulturális rendezvényeknek is" – mondta Lívia Koleková, a Galántai Könyvtár igazgatónője.

A pályázat szlovákiai viszonylatban egyedi és innovatív jellegű. A zsűri kizárólag a rajzok és a látványterv alapján hozza meg döntéseit. Ily módon jobban tud majd a szakmai szempontokra összpontosítani, vagyis a koncepciós, a térbeli és az elrendezési-üzemviteli megoldásokra. A pályázók tehát nem mutatnak be vizualizációkat, mert ezek gyakran a valóság megszépített képét mutatják, és torzíthatják a pályzat tárgyát képező objektum keltette benyomást.

Az építészeti-urbanisztikai pályázatot a 2021 nevű építészeti stúdió fogja lebonyolítani, amely az Ausztriában bevett gyakorlatnak megfelelően alakította ki a feltételeket. Ez az eljárás ugyanakkor a pályázók munkáját is megkönnyíti. A pályázatot követően a nyertes pályázati anyaból egy komplex építészeti tanulmány készül, amelybe a kiválasztott csapat beépíti a zsűri észrevételeit, ugyanígy a kiíró, a Nagyszombat megyei Műemlékvédelmi Hivatal és Galánta város aprólékosabb követelményeit.

A pályázati kiírást 2023. március 13-án tették közzé. A pályázatokat 2023. június 13-ig lehet benyújtani. Az eredményhirdetés 2023 júliusában lesz. További információk a https://2021.sk/project/galantska-kniznica linken érhetők el.

A Galántai Könyvtár eredetileg a Csehszlovák hadsereg utcai kultúrházban működött. A körülmények 1970-ben javultak, amikor tágasabb helyre, a neogótikus kastélyba költözött, ahol hat helyiséggel rendelkezett, majd 1972-ben egy hetediket kapott. Jelentős változás 1973-ban történt, amikor a könyvtár a galántai Járási Szakszervezeti Tanács újonnan épült adminisztratív épületébe költözött. Az épület földszintjén 380 m² alapterületű helyiségeket adtak át a kulturális intézménynek.

Az 1990-es években a könyvtár elkezdett hangoskönyveket biztosítani vakok és gyengénlátók számára. 1996-ban a nevét Dudvág Könyvtárra változtatta, és a Dudvág Kulturális Központ része lett. Egy évvel később internet-hozzáférést kezdett el kínálni a nyilvánosság számára. Az eredeti nevéhez 1999-ben tért vissza, majd 2002-ben a Nagyszombat megyei önkormányzat lett a fenntartója.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW