Elkezdik bontani a nagymácsédi házat, amelynek helyén a megye megépíti a Szólásszabadság-emlékművet

Közzétett: 2023. 03 20.

A hozzátartozók kérésére Nagymácsédon lebontják azt a házat, amelyben meggyilkolták Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. Nagyszombat megye a tragikus gyilkosság helyszínéül szolgáló  telken létrehozza a Szólásszabadság-emlékművet. A nyertes pályamunkát egy korábban meghirdetett művészeti-építészeti pályázaton választották ki. A bontási munkálatok 2023. március 21-én, kedden délelőtt 9 órakor kezdődnek. A szanálást végző Hrachostav Kft. felajánlotta, hogy ingyen biztosítja ennek megvalósítását.

"A múlt hónapban volt öt éve annak, hogy a két fiatalt meggyilkolták. Fontosnak tartom, hogy az emléküket folyamatosan felidézzük, különösen akkor, amikor a szólásszabadság és a vele való visszaélés rendkívül időszerű kérdés. Megyénk célja egy olyan kegyeleti hely kialakítása, amely a két meggyilkolt fiatal elszántságára emlékeztet, és egyben erős üzenettel bír a jövő nemzedékek számára. Jelenleg is zajlik a nagymácsédi telken található valamennyi építmény felszámolása, ahogyan azt a hozzátartozók és családjaik kívánták. Az építkezés, valamint az emlékmű későbbi kezelése és karbantartása a megye költségvetéséből valósul meg" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzáfűzte, hogy a megye az engedélyeztetési és építészeti eljárás lezajlása után jövőre tervezi az emlékmű építésének megkezdését. Addig le kell folytatni a közbeszerzést is az építési munkák kivitelezőjének kiválasztása céljából.

A Kert elnevezésű emlékmű nyertes terve Benjamín Brádňanský, Vít Halada és Martin Piaček alkotóktól származik. A koncepció lényege, hogy egy bizonyos  dőlésszögű földterületből indul ki, amely nemcsak az egyensúlyhiányt jelképezi, hanem egyúttal az ingatagságot és az állandó változás érzését is  felidézi. A leendő kegyeleti hely egyrészt a múlt eseményeire emlékeztet, másrészt pedig teret ad az elmélkedésnek és a jövőbe tekintésnek is.

A pályázatra 30 pályázat érkezett. Közülük 27 felelt meg a verseny feltételeinek. A pályamunkákat építészeti és képzőművészeti szakemberekből, valamint a hozzátartozókból álló kilenctagú zsűri értékelte, amelynek tagja volt a nagyszombati megyeelnök is. A versenyről és a nyertes pályázatról bővebb információ a www.slobodaslova.sk honlapon található.

2018-ban Nagyszombat megye Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát Anton Srholec-szabadságdíjjal tüntette ki. 2019 végén az ő tiszteletükre Szlovákia mindenféle maffia ellen elnevezéssel konferenciát szerveztek, amelyen szlovák és olasz újságírók, valamint jogászok vettek részt.

A Szólásszabadság-emlékmű létrehozásának becsült költségei adóval együtt 388 220,4  eurót tesznek ki.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW