Nagyszombat megye: A galántai Műszaki Szakközépiskola bemutatta felújított helyiségeit és modern tantermi berendezéseit

Közzétett: 2023. 04 21.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat 2023-ban is folytatja a megyei középiskolákban az olyan projektek megvalósítását, amelyek a tanítás minőségének javítását, valamint az iskolák tárgyi és technikai felszereltségének biztosítását célozzák meg. Április 20-án, csütörtökön került sor a galántai Műszaki Szakközépiskola korszerűsített helyiségeinek ünnepélyes megnyitására. A projekt az Integrált Regionális Operatív Program keretében valósult meg 1,8 millió euró értékben.

"Örülök, hogy folytatjuk a megyei középiskolák korszerűsítését, ezzel is növelve az oktatás színvonalát a megyében. A modern technológiák biztosítására, valamint a középiskolai helyiségek rekonstrukciójára európai uniós forrásokat is felhasználunk. Jelenleg ennek köszönhetően felújítottuk a galántai Műszaki Szakközépiskola területén található épületeket, beszereztük a tanulók és tanárok szaktantermeiben szükséges eszközöket, valamint ezzel párhuzamosan javítottuk az épületek energiahatékonyságát. Ez a környezet teljes mértékben felkészíti a diákokat a jövőbeli szakmájukra" –mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzátette, hogy a korszerűsítés a Minőségi szakképzés az autóipar és a gépipar galántai szükségleteinek kielégítésére elnevezésű projekt keretében valósult meg.

A galántai Műszaki Szakközépiskola felújítása három részből állt. Az első a gépipari szaktantermek felszerelésének beszerzése volt. A műhelyek korszerű autódiagnosztikai eszközökkel, szerszámgépekkel és zéró emissziós hegesztőműhellyel gazdagodtak. Emellett más műhelyeket szintén új szerszámokkal szereltek fel. A projekt másik része az építési átalakításokra és az épületek rekonstrukciójára irányult, amely magában foglalta a műhelyek rekonstrukcióját és a szociális helyiségek bővítését. A projekt részeként az iskolaépület energiaigényének csökkentését is biztosították.

"A projekt fő tevékenységeinek megvalósítását 2020-ban kezdtük el, és idén márciusban  mindet sikerült befejezni. Konkrétan elsősorban a tető, a nyílászárók, a kapu cseréjéről, az épület szigeteléséről, valamint a szociális helyiségek bővítéséről vagy a csatorna-, víz-, fűtés- és villanyvezetékek rekonstrukciójáról volt szó. Az épület bejáratait is akadálymentesítettük. Ezzel a galántai Műszaki Szakközépiskolában ismét emelkedett az oktatás színvonala" – tájékoztatott Kiss Beáta iskolaigazgató.

Az Integrált Regionális Operatív Program forrásait a galántai Műszaki Szakközépiskola mellett például a nagyszombati Egészségügyi Középiskolában is felhasználták, amely a Fair iskola elnevezésű projektet hozta létre. Négy nyelvi tanterem, négy gyakorlati oktatási szaktanterem és két szakelőadói tanterem lett felújítva. A pénzeszközöket az iskola helyiségei, továbbá a kollégium akadálymentesítésére is felhasználták.

A szakolcai Gépipari Szakközépiskola a Szakképzési központ építése a gépiparra való felkészüléshez elnevezésű projekttel volt sikeres. A projekt első részének kivitelezési munkái befejeződtek, a szükséges szoftvereket, gépeket és egyéb berendezéseket pedig a közeljövőben fogják szállítani.

Azon iskolák listája, amelyek éltek az európai uniós alapokból való támogatás megszerzésének lehetőségével:

- Közlekedésipari Középiskola, Nagyszombat

- Gépipari Szakközépiskola, Szakolca

- D. S. Jurkovič Építőipari Középiskola, Nagyszombat

- Elektrotechnikai Szakközépiskola, Nagyszombat

- Műszaki Szakközépiskola, Galánta

- Elektrotechnikai Szakközépiskola, Egbell

- Vállalkozási Szakközépiskola, Szenice

- Egészségügyi Középiskola, Nagyszombat

- Műszaki Szakközépiskola, Galgóc

- Egészségügyi Középiskola, Szakolca

- Műszaki Szakközépiskola, Pöstyén

- Egyesített Középiskola, Holics

- Egyesített Középiskola, Rákfalu

- Ľ. Winter  Vendéglátóipari Szakközépiskola, Pöstyén

- Gépjárműipari Szakközépiskola, Nagyszombat

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW