Nagyszombat megye a tervezettnél hamarabb fejezte be a felsődiósi híd rekonstrukcióját, amelyen újra lehet majd közlekedni

Közzétett: 2023. 06 28.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat befejezte a Parná-patak felett átívelő híd komplex korszerűsítését a II/502-es úton, Felsődióson (Horné Orešany). Az eredeti szerkezetet az elmúlt három hónapban teljesen elbontották. Helyére egy új, biztonságos és tartós híd épült. A megye 493 ezer eurót fordított a korszerűsítésre. A híd újranyitását 2023. június 29-én, csütörtökön 16 órától tervezik.

"Kiemelt feladatunk a hidak műszaki állapotának javítása az egész megyében. A Parná-patak felett átívelő híd állapotának felmérése után kicseréltük a teljes tartószerkezetet. Egyúttal kerülő útvonalakat biztosítottunk, és ehhez igazítottuk a helyközi autóbuszjáratok menetrendjét. Örülök, hogy Felsődióson a forgalmas másodrendű úton teljesen új, biztonságos és hosszú élettartamú híd épült. A munka problémamentesen zajlott, ennek köszönhetően a hidat több héttel korábban átadjuk az autóforgalomnak" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

Az 1969-ben épült híd 2021 márciusában végzett állapotfelmérése alapján kiderült, hogy rossz állapotban volt, amit a tartószerkezet szivárgása, majd az elavult szigetelés miatti károsodása okozott. A régi tartószerkezetet teljesen elbontották. Helyére korszerű híd épült új vízelvezető rendszerrel és útburkolattal. Ezzel jelentősen meghosszabbodott a híd élettartama. A mindkét oldalon kellően széles járdáknak köszönhetően nő a közlekedés többi résztvevőjének biztonsága is.

A COLAS Slovakia cég által végzett felújítási munkák március közepén kezdődtek, és eredetileg négy hónapig tartottak volna. A modernizáció gördülékenyen haladt, ezért a hidat néhány héttel korábban adják át az autósoknak. A forgalom előtt 2023. június 29-én, csütörtökön 16 órától nyitják meg újra. 

2023. június 30-tól a helyközi autóbuszjáratok ismét közlekednek a Gósfalva (Košolná) - Alsódiós (Dolné Orešany) - Felsődiós (Horné Orešany) útvonalon és vissza, a Gósfalván kijelölt összekötő út használata nélkül. A helyközi buszjáratok menetrendje a https://arriva.sk/trnava/primestska-doprava/cestovne-poriadky/ linken érhető el.

Ez az állapot 2023. augusztus 31-ig lesz érvényben, amikor a II/502-es út folyamatban lévő korszerűsítése miatt a buszok visszatérnek a szóban forgó útra a Pozsony és Nagyszombat megye határától Alsódióson át Felsődiós település elejéig tartó szakaszon. A megye a szakaszt április közepe óta korszerűsíti. Az eredeti aszfaltburkolatot 2,8 kilométer hosszan lemarták. Jelenleg az úttesten folynak a munkálatok, többek között hat vízelvezető fokozatos rekonstrukciója történik. A megye az Integrált Regionális Operatív Program 4,1 millió eurós vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulásának köszönhetően európai uniós forrásból járul hozzá a korszerűsítés társfinanszírozásához. 

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW