Nagyszombat megye megkezdi a felsődiósi híd felújítását. Biztosítja a kerülőutakat, és a helyközi autóbusz-közlekedést is ehhez igazítja

Közzétett: 2023. 03 15.

Nagyszombat megye megkezdi a Parná-patak fölött átívelő felsődiósi (Horné Orešany) híd teljes felújítását, amely a II/502-es úton található. A teljes tartószerkezet felújítására szükség van, és ebből kifolyólag 2023. március 15-én, szerdán reggel 6 órától a gépjárművek és a gyalogosok előtt is lezárják a hidat. A kivitelező, a COLAS Slovakia Rt. 2023. március 15-én kezdi meg a munkálatokat, amelyek körülbelül négy hónapig tartanak majd. A felújításra 439 ezer eurót különítettek el a megye költségvetéséből.

"Újabb rossz állapotban lévő híd teljes felújítását kezdjük meg a megyében. A híd állapotfelmérése után a közlekedés valamennyi résztvevőjének biztonsága érdekében úgy döntöttünk, hogy az egész tartószerkezetet kicseréljük. Emellett biztosítjuk a kerülőutakat, és ehhez igazítottuk a helyközi autóbusz-járatok menetrendjét is. Az volt a célunk, hogy a hídfelújítás minél hamarabb megtörténjen, a közbeszerzési eljárást azonban meg kellett ismételnünk. Örülök annak, hogy a kivitelező megkezdi a munkát. Felsődióson teljesen új, biztonságos és hosszú élettartamú hidat építünk" – mondta Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnök.

A Parná-patakon átívelő 12,5 méter hosszú felsődiósi híd 1969-ben épült. A 2021 márciusában elvégzett vizsgálatok szerint rossz állapotban van. Amiatt, hogy a szigetelés meghibásodott, a híd tartószerkezeténél beázás tapasztalható, ezért van rossz állapotban. A felújítás célja a tartópillérek és a hídfelület korszerűsítése mellett új vízelvezető rendszer kiépítése is. Ezeknek a munkálatoknak köszönhetően meghosszabbodik a híd élettartama, és a közlekedés biztonságosabbá válik.

A felújítás miatt 2023. március 15-től megváltozik azon helyközi autóbuszjáratok menetrendje, amelyek érintik Felsődióst. A modernizáció során a Felsődiós étterem és a Felsődiós élelmiszerüzlet megállókat kevesebb járat érinti. A felsődiósi hídnál található megállónál mindkét irányban közlekedik majd a busz. A Felsődiós, illetve Kislosonc (Lošonec) és Szomolány (Smolenice) irányába közlekedő buszok a III/1297-es és III/1298-as utak közötti összekötő úton járnak majd, amelyet a Nagyszombat Megyei Közútkezelő és Karbantartó Vállalat még tavaly alakított ki erre a célra.

A teherforgalom számára ideiglenes forgalmi jelzésekkel jelölik ki a Modor (Modra) és Pozsonynádas (Trstín) közötti kerülőutat, amely Gidrafán (Budmerice), Rózsavölgyön (Ružindol), Pozsonyfehéregyházon (Biely Kostol) és Nagyszombaton keresztül halad át. A személygépjárművek részére Alsódiósból (Dolné Orešany) Gósfalván (Košolná) és Szárazpatakon (Suchá nad Parnou) keresztül vezet a kerülőút.

Nagyszombat megye a szomszédos Alsódiósnál egy másodrendű út felújítását tervezi egészen Pozsony megye határáig. Az 5,7 kilométeres útszakasz modernizációjára a kerület 4,1 millió eurós vissza nem térítendő támogatást nyert el. A közbeszerzés már tavaly lezajlott, és egy 3,6 millió eurós ajánlat lett a befutó. A felújítási munkálatok tavasszal kezdődnek el.

Emellett a megye tervezi a Felsődiós és Szomolány közötti 4,9 kilométer hosszú útszakasz felújítását is. Ez a Pozsony és Nagyszombat megye határától Felsődiósig tartó szakaszra kapcsolódik, amely érinti Alsódióst.