Nagyszombat megye befejezi azoknak a családi házaknak az építését, amelyek az ekecsi szociális intézmény intézménytelenítését szolgálják

Közzétett: 2023. 08 16.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat hamarosan befejezi azon új akadálymentesített, alacsony energiaigényű családi házak építését, amelyekben természetes környezetben 60 férőhelyet alakítanak ki a szociális szolgáltatásokban részesülők számára. A kivitelezési munkálatok összértéke meghaladja a 3,2 millió eurót, amelyhez a megye az Integrált Regionális Operatív Programon keresztül az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól kapott anyagi hozzájárulást.

"Az ambiciózus intézménytelenítési projektünk, vagyis a szociális ellátás intézményi formájából a közösségi formába való átállás a végső szakasz felé tart. Ezzel is családias környezetet teremtünk a megyei intézmények lakói számára. A szociális szolgáltatásokat egyéni szükségleteiket és társadalmi kötődéseiket tiszteletben tartva biztosítjuk számukra. A tíz különálló ekecs-apácaszakállasi és nyárasdi lakóegységnek köszönhetően akár 60 személynek is nagyobb lehetősége lesz, hogy önállóan döntsön mindennapi életéről. Jelenleg három ház készült el, amelyek esetében már megkezdődött az átvétel" – ismertette Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke, hozzátéve, hogy ezek közül kettő Ekecsen, egy pedig Apácaszakállason található.

A fennmaradó két épületben, Ekecsen és Nyárasdon a padlózat befejezése zajlik, a külső fedett részek és a végső tereprendezés befejezése is folyamatban van, aminek a nyár végére kell elkészülnie. A következő hetekben ezeket az épületeket is átveszik a kivitelezőtől, és ezt követően kiadják a használatbavételi engedélyt. Jelenleg készül a külön közbeszerzés kiírása a konyhabútorokra és a gépekre, amelyekkel az egyes lakóegységeket szerelik fel. A családi házak építését a SYTIQ Rt. és a MOSAP Rt. cégek végzik, amelyeket sikeres közbeszerzésen választottak ki.

A projekt előkészítő szakasza már 2014-ben elkezdődött, amikor a megyei költségvetésből megvásárolták a telket és az ingatlanokat, valamint az adminisztráció nem megfelelő helyiségekből történő átköltöztetéséhez szükséges épületet az ekecsi kastély területén. A következő években a projektdokumentáció és az egyéb szükséges dokumentumok elkészítése történt.

Az ekecsi intézményen kívül további hét megyei szociális intézmény deinstitucionalizációja van folyamatban, amelyeknek már kész az átalakítási terve. Emellett a megye 2021-ben megnyitotta az első támogatott lakhatási intézményét Szenicén, ahol öt nő talált új otthonra. A megyének tavaly sikerült új helyiségekkel bővítenie a létesítmény kapacitását további négy hölgy számára.

A szociális szolgáltatások intézménytelenítése a szociális ellátás intézményi formájáról a közösségi formára való áttérést jelenti. Ez egy olyan változás, amely azt kívánja elérni, hogy a fogyatékkal élők, akik szociális szolgáltatásban részesülnek, otthonukban és természetes környezetben élhessenek mint a többségi társadalom tagjai.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW