Nagyszombat megye: Folytatódik a szociális ellátás támogatása és fejlesztése

Közzétett: 2024. 01 02.

Nagyszombat megye fenntartóként folyamatosan törődik a hatáskörébe tartozó szociális szolgáltató létesítmények építésével, bővítésével, illetve korszerűsítésével. A megye 2023-ban megkezdte egy csúcsszínvonalú speciális intézmény építését Morvaszentjános (Moravský Svätý Ján) község szomszédságában. Erre egy szemléletváltás keretében került sor, amelynek során a nagy befogadóképességű intézményes gondozási formáról fokozatosan áttérnek a közösségi típusú ellátásra. Ide sorolható az új akadálymentes és energiatakarékos házak építése Ekecsen, amelyeket a közelmúltban adtak át. Megtörtént a Felnőtt és Gyermek Szociális Szolgáltatások Otthonának bővítése is Sopornya-Kövecsesen (Šoporňa-Štrkovec).

"Célunk, hogy az egész megye területén színvonalas és megfizethető szociális ellátást biztosítsunk a lakosoknak. Folyamatosan támogatjuk az átállást a szociális ellátás területén, vagyis a nagy befogadóképességű intézményekben történő gondoskodás helyett a közösségi szociális ellátásra helyezzük a hangsúlyt. Ez utóbbi lehetővé teszi az ellátott lakóknak az önállóbb életvitel lehetőségét. Ezt a célt tartottuk szem előtt, amikor idén sikeresen befejeztük tíz modern, akadálymentes lakóegység megépítését Ekecsen, Apácaszakállason és Nyárasdon. Ezekben az új akadálymentes házakban mintegy 60 szociális gondozásra szoruló személy találhat második otthonra. Jövőre Nagyszombat megye bővíteni kívánja a Zöld házat Szakolcán, ahol növeljük az intézmény befogadóképességét. A szociális ellátás területén a legjelentősebb beruházásunk egy csúcskategóriás speciális intézmény megépítése lesz Morvaszentjános közelében különböző betegségekkel küzdő lakók részére. Az építkezési munkálatoknak 2024 őszén kell befejeződniük" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzáfűzte, hogy a beruházás összértéke 5,9 millió euró. A kiadások fedezésére a megye 2024-től kezdi meríteni az Állami Lakásfejlesztési Alaptól a már jóváhagyott 3,3 millió eurós hitelt.

Nagyszombat megye Nemeskosúton idén fejezte be a felnőtteket ellátó szociális otthon konyhájának felújítását és bővítését. Ezt megelőzően elkészült a létesítmény új bejárata, és további parkolóhelyeket is kialakítottak az intézménynél.

"Nagyszombat megye folytatja a sopornyai-kövecsesi szociális otthon mellett létesülő új, kétszintes épület építését, ahol a földszinten konyha, étterem, az első emeleten pedig öt különálló lakás is lesz, amelyek húsz lakó befogadására alkalmasak. A meglévő adminisztratív épület rekonstrukciójával védett lakások jönnek létre, ezekben hat személyt lehet majd elhelyezni. Két támogatott lakhatást biztosító lakóépületet szeretnénk építeni Medvén, ezek 12-12 lakó befogadására lesznek alkalmasak" – fűzte hozzá Blažena Flamíková, a Nagyszombat Megyei Hivatal szociális szakosztályának igazgatónője. Elmondta azt is, hogy idén novemberben adták be az első pályázatot források igénylésére a medvei otthon felújításához. A támogatást a Szlovák Köztársaság Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervéből igényelték. Az említett tervből származó európai forrásokat további négy szociális létesítmény felújításához is igényelnek, nevezetesen a korlátkői (Cerová) Bojková otthonban, Morvaszentjánosban, Rohóban (Rohov) és Pöstényben.

A megye legközelebbi tervei között szerepel egy új épület létesítése Nagyszombatban, ahol autizmusban szenvedő 3 és 18 év közötti gyermekeket látnának el. Jókőn (Dobrá Voda) is folytatódik az ottani  erdei iskola felújítása. Ez a létesítmény a PAS diagnózisúakat fogadja majd, elszállásolási lehetőséggel, terápiás szobákkal, valamint raktár- és szociális higiénés helyiségeket is kialakítanak itt. A beruházás becsült volumene eléri a 900 ezer eurót. Az épület a nagyszombati speciális intézmény egyik létesítménye lesz.

Nyitrapásztón (Pastuchov) a megye bővíti a gyermekeket és felnőtteket ellátó szociális intézményt. Galgócon átépítik az egykori Kereskedelemi Akadémia épületét, ahol új helyiségeket alakítanak ki. Ezekben biztosítják majd a szociális ellátást, bentlakásos elhelyezés formájában. A felújított épületbe költözik a szociális szolgáltatások otthona is, amely jelenleg nem kielégítő körülmények között működik Nyitrapásztón. Ezzel lényegesen javul az ellátottak életminősége, akik jobban bekapcsolódhatnak a közösségi életbe is.

Erdőháton Morvaszentjános szomszédságában a megye folytatja egy modern, 40 férőhelyes, speciális intézet építését a különféle diagnózisú páciensek számára. A teljes körűen felújított épületben modern technikai felszereltségű, akadálymentesített terápiás helyiségek lesznek kialakítva, elszállásolási lehetőséggel együtt. A létesítmény a tervek szerint  2024 őszére készül el. A megyei tervek azzal is számolnak, hogy bővítik a Szakolcán működő, megyei fenntartású Zöld ház nevű szociális intézmény befogadóképességét. Ráépítéssel az emeleti résszel megnövekszik a létesítmény kapacitása, és mintegy 40 személy befogadására lesz alkalmas. A megye 2024-ben saját költségvetéséből egymillió eurót fordít erre a korszerűsítésre.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW