Nagyszombat megye együttműködési megállapodást kötött a vietnami Ha Tinh tartománnyal

Közzétett: 2023. 12 06.

Nagyszombat megye küldöttsége és Nagyszombat város képviselői a régió üzletembereinek társaságában novemberben Vietnam Ha Tinh tartományába látogattak. A vizit során gazdasági, tudományos-műszaki és kulturális együttműködési megállapodásokat írtak alá Nagyszombat megye és a vietnami tartomány vezetői.

"Október elején a vietnami Ha Tinh tartomány 40 fős delegációját láttuk vendégül Nagyszombat megyében, majd vendégeink meghívtak bennünket, hogy viszonozzuk a látogatást. Régiónkban különösen az autóipar iránt érdeklődtek, de felfigyeltek arra az innovációs potenciálra is, amellyel megyénk rendelkezik. A kölcsönös érdeklődés végül egy együttműködési memorandumban öltött testet, amelyet a napokban írtunk alá Vietnamban. A kétoldalú kapcsolatokat fejleszteni fogjuk például az oktatás és a cserelátogatások területén, továbbá a turizmus, a kultúra, a kis- és középvállalkozások támogatása és az innovációk tekintetében is. A tajvani Yilan régió után ez a második együttműködés egy ázsiai régióval, amely további fejlesztési lehetőségeket nyit meg" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A vietnami Ha Tinh tartomány Vietnam középső részén található. Lakossága mintegy 1,5 millió fő. A tartománynak fejlett az acélipara, a mezőgazdasága és a turizmusa is. Nagyszombat megye, a Kerületi Innovációs Fejlesztési Ügynökség és Nagyszombat város képviselőin kívül a küldöttség tagjai voltak a Nagyszombati Rádió munkatársai és megyei üzletemberek is. Delegációnk ellátogatott Nguyen Du vietnami költő emlékhelyére. A neves vietnami költőt az UNESCO a nemzetközi jelentőségű kulturális személyiségek között tartja számon. A nagyszombati delegáció járt továbbá a hanoi Nghe Tinh sörgyárban, egy autóakkumulátor-gyárban, felkereste a Vung Ang 1 hőerőművet és egy helyi acélgyárat is.

Ezt követően 2023. november 30-án, csütörtökön Jozef Viskupič Nagyszombat megye képviseletében ünnepélyesen aláírta a kölcsönös együttműködésről szóló memorandumot Vo Trong Haival, Ha Tinh tartomány népi bizottságának elnökével. A nagyszombati delegáció részt vett a Ha Tinh város népi bizottságának tagjaival tartott munkajellegű megbeszélésen is.

Ha Tinh tartomány képviselői egy üzleti delegációval október elején jártak Nagyszombat megyében. Felkeresték a nagyszombati Stellantis autógyártó céget és a Bizzcom bucsányi (Bučany) telephelyét, amely robotikával, folyamatok automatizálásával és automatizált gépek gyártásával foglalkozik.

Nagyszombat megye több európai régióval is hosszabb ideje folytat együttműködést. A Dél-morvaországi kerülettel tavaly ünnepelte intenzív partnerségének 15. évfordulóját, amit a Nagymorva Európai Területi Társulás (EGTC) közös megalapításával tették teljessé. Emellett a megye memorandumok alapján együttműködik például Alsó-Ausztria osztrák szövetségi tartománnyal, a görögországi Krétával, valamint a horvátországi Varasd megyével. A megye együttműködik egy másik ázsiai, mégpedig a tajvani Yilan régióval is. Az első közös tevékenység Benyovszky Móric emlékművének felállítása lesz jövőre Tajvanon.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW