Nagyszombat megye: Együttműködési szándéknyilatkozat a vietnami Ha Tinh régióval

Közzétett: 2023. 10 05.

Nagyszombat megyébe látogatott a vietnami Ha Tinh tartomány küldöttsége. Jozef Viskupič megyeelnök kíséretében a vendégek  a megyeszékhelyen megismerkedtek a Stellantis autógyárral, valamint a bucsányi (Bučany) Bizzcom céggel. Mindkét üzem már régóta élen jár a régióban az innovációs fejlesztésekben. A megye megállapodást írt alá a vietnami Ha Tinh tartománnyal több közös tevékenységben való együttműködésről.

"Mi is fogadtuk a vietnami Ha Tinh tartomány küldöttségét, amely ezekben a napokban Közép-Európa több országában járt, így Csehországban, Magyarországon, Németországban és Ausztriában is. Érdekeltek vagyunk a kölcsönösen előnyös tevékenységek révén megvalósuló együttműködésben az oktatás és a diákcserék területén kívül a kultúra, valamint a kis- és középvállalkozások, ugyanígy az innovációk támogatásában is. Közös szándékunknak megfelelően egy Nagyszombat megyei programokban nagyon gazdag napot szerveztünk Ha Tinh tartomány delegációjának. Többek között megismertettük őket az innováció terén tevékenykedő élenjáró vállalkozásokkal, olyanokkal, amelyek a vietnami vendégek érdeklődésére is számot tartottak" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzáfűzte, hogy a megye és Nagyszombat város képviselőit viszonzásként vietnami látogatásra hívták meg.

Október 2-án, hétfőn Ha Tinh tartomány vezetői a kíséretükben lévő üzletemberekkel ellátogattak a nagyszombati Stellantis autógyárba. A 40 fős delegáció megismerkedett nemcsak a belső égésű motorral ellátott, hanem elektromos meghajtású járművek gyártásával is. Ezt követően a delegáció meglátogatta a Bizzcom cég bucsányi telephelyét, amely robotikával, a termelési folyamatok automatizálásával és automatizált gépek gyártásával foglalkozik.

"Nagyon lenyűgözött, hogy Nagyszombat megye mennyire nyitott az innováció különböző területeire. Ez nézetem szerint egy nagyszerű jövő előhírnöke. Örülök, hogy a jövőbeni együttműködésnek köszönhetően tudásunkkal vagy potenciális befektetéseinkkel mi is hozzájárulhatunk ehhez. Aláírtuk az együttműködési megállapodást, amely alapjául szolgál a szlovák-vietnami kapcsolatok intenzívebb fejlesztésének" – mondta Tuan Nguyen vietnami nagykövet.

Nagyszombat megye és Ha Tinh tartomány együttműködési szándékának kicsúcsosodását jelenti majd a közeljövőben egy együttműködési memorandum aláírása. Ennek végleges szövegét a megyei képviselő-testület valamelyik soron következő ülésén hagyja jóvá.

Ha Tinh tartomány Vietnam középső részében található, lakossága mintegy 1,5 millió fő. Fejlett acéliparral, mezőgazdasággal és turizmussal rendelkezik.

Nagyszombat megye saját brüsszeli képviselete révén vesz részt az európai történésekben, ahol tavaly irodát is nyitott. Berényi József alelnök képviseli a megyét a Régiók Európai Bizottságában és a gépjárműipar területét felügyelő Kárpáti Csoportban is. Nagyszombat megye tagja a Kohéziós Szövetségnek (Cohesion Alliance), az Autóipari Készségek Szövetségének (Automotive Skills Alliance) és az Autóipari Régiók Szövetségének (Automotive Regions Alliance).

Nagyszombat megye több európai régióval is hosszabb ideje folytat együttműködést. A Dél-morvaországi kerülettel tavaly ünnepelte intenzív partnerségének 15. évfordulóját, amit a Nagymorva Európai Területi Társulás (EGTC) közös megalapításával tették teljessé. Emellett memorandumok alapján együttműködik például Alsó-Ausztria osztrák szövetségi tartománnyal, a görögországi Krétával, valamint a horvátországi Varasd megyével. A megye együttműködik a tajvani Yilan régióval is, és az első közös tevékenység Benyovszky Móric emlékművének felállítása lesz a jövőre Tajvanon.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW