Nagyszombat megye szorosabbra fűzi az együttműködést a tajvani régióval

Közzétett: 2023. 09 26.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat szorosabbra fűzi a meglévő jó kapcsolatokat a külföldi partnerrégiókkal, valamint azok szlovákiai képviseleteivel. A megye egy megállapodás értelmében 2022-től együttműködést folytat a tajvani Yilan régióval. Ennek értelmében Su'ao kikötőjében emlékművet állítanak Benyovszky Móricnak. Nagyszombat megye és Yilan régió további területeken is együttműködik.

"Örömmel tölt el, hogy Szlovákia, sőt Európa határain túl található régiókkal is továbbfejlesztjük a jó kapcsolatokat. A tajvani Yilan régióval már több mint egy éve folytatunk több területen is együttműködést. Közös aktivitásaink első konkrét példája lesz a Benyovszky Móric-emlékmű felállítása a tajvani kikötőben, ahonnan a száműzetésből való menekülés után több mint 250 évvel ezelőtt kihajózott. Az emlékmű már elkészült, jövőre pedig fel is avatják Su'ao kikötőjében" – mondta Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnök, aki a múlt hónapban találkozott David Lee-vel, Taipei szlovákiai képviseletének vezetőjével.

A Yilan régióval folytatott együttműködés előzménye a megye küldöttségének 2019 szeptemberi tajvani látogatása volt. Az út azt a célt szolgálta, hogy Nagyszombat megyét bemutassák a potenciális befektetőknek, továbbá fejlesszék a gazdasági és a kereskedelmi kapcsolatokat. A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat és a Yilan régió közötti együttműködést a megyei képviselő-testület 2022 májusi ülésén hagyta jóvá.

"Hálás vagyok a Nagyszombat megyével folytatott együttműködésért. Benyovszky Móric révén összeköt bennünket a múlt, és remélem, hogy a jövő is. Az együttműködés és a támogatások további formái iránt szintén nyitottak vagyunk. A közelmúltban Nagyszombatban meglátogattam egy ifjúsági jégkorongtornát, és tetszett az ifjú tehetségek játéka. A megyeelnök úrral egyetértettünk abban, hogy szükség van az ügyes fiatalok támogatására. Bízom abban, hogy Tajvanon is sikerül kinevelnünk hasonló tehetségeket" – tette hozzá David Lee, Taipei szlovákiai képviseletének vezetője.

Nagyszombat megye saját brüsszeli képviselete révén vesz részt az európai történésekben, ahol tavaly irodát is nyitott. Berényi József alelnök képviseli a megyét a Régiók Európai Bizottságában és a gépjárműipar területét felügyelő Kárpáti Csoportban is. Nagyszombat megye tagja a Kohéziós Szövetségnek (Cohesion Alliance), az Autóipari Készségek Szövetségének (Automotive Skills Alliance) és az Autóipari Régiók Szövetségének (Automotive Regions Alliance).

A megye több európai régióval is hosszabb ideje folytat együttműködést. A Dél-morvaországi kerülettel tavaly ünnepelte intenzív partnerségének 15. évfordulóját, amit a Nagymorva Európai Területi Társulás (EGTC) közös megalapításával tették teljessé. A megye emellett memorandumok alapján együttműködik például Alsó-Ausztria osztrák szövetségi tartománnyal, a görögországi Krétával, valamint a horvátországi Varasd megyével.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW