Nagyszombat megye és a közlekedési minisztérium megállapodást kötött, a galgóci közlekedési helyzet komplex megoldása egyre közelebb van

Közzétett: 2023. 03 27.

A galgóci közlekedési helyzet hosszú ideje elviselhetetlen. A városközpont több ezer személygépkocsi és kamion miatt naponta eldugul. Nagyszombat megye emiatt hosszú ideje szorgalmazza a közlekedési helyzet komplex megoldását. A megye kérvénye után a közlekedési minisztérium feladatul adta a Szlovák Közútkezelőségnek, hogy megvalósíthatósági tanulmányt dolgozzon ki az I/64-es út megépítésével kapcsolatban a Nyitra-Galgóc-D1-es kereszteződés szakaszon, beleértve a Vág folyón átívelő új hidat is.

"Nagyszombat megye nemsokára befejezi az egyetlen galgóci Vág-híd felújítását. Ez az első és elmaradhatatlan lépése a galgóci közlekedési helyzet komplex megoldásának. Örülök annak, hogy a közlekedési minisztériummal folytatott intenzív tárgyalásokkal kapcsolatban sikerült előrelépést elérni. A szaktárca figyelembe vette kérésünket, és kidolgoztatja azt a megvalósíthatósági tanulmányt, amely a várost északról elkerüút megépítését szolgálná. Nagyon fontos, hogy természetesen egy újabb, a Vág folyón átívelő híd megépítésével is számolunk" – mondta Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnök.

Andrej Doležal közlekedési miniszter úgy fogalmazott, hogy "mivel elsőrendű útról van szó, az előkészítés a Szlovák Közútkezelőség feladata. Ez a projekt nemcsak az elkerüút hiányától szenvedő Galgóc városát, hanem a tágabb régiót is szolgálja majd."

Az I/64-es út Nyitra-Galgóc-D1-es kereszteződés szakasza tervezett nyomvonalának környezetre gyakorolt hatását már 2013-ban vizsgálták. A megvalósíthatósági tanulmányt 2017-ben dolgozták ki, amit jelenleg a Szlovák Közútkezelőség aktualizál.

"A felújítási munkálatok során, amikor a hídon nem lehetett közlekedni, nyilvánvalóvá vált, hogy a galgóci lakosok és a városba látogatók számára nem elég egyetlen Vág-híd, amelyből ráadásul a környéken sincs több. A megye ezért aktivizálta magát, és felvette a kapcsolatot a közlekedési minisztériummal. Bízom abban, hogy a megvalósíthatósági tanulmány aktualizálása után ez az útszakasz a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének prioritásai közé tartozik majd a minisztériumnál. Az ilyen nagy projektek esetében az útalap kombinált forrásait lehetne felhasználni, amelynek létrehozásáról már többször is volt szó" – jelentette ki Patrik Voltmann, Nagyszombat megye alelnöke.

A Vág folyón átívelő 513-006-os számú híd 343 méter hosszú, és a II/513-as úton található. A múlt század 60-as éveiben épült, de gyakorlatilag 40 éve nem esett át karbantartáson. Az állapotfelmérés után 2019 nyarán kitiltották a hídról a 12 tonnánál nehezebb tehergépjárműveket. A megye célja az volt, hogy lassítsa a híd állagának romlását úgy, hogy ne legyenek szükségesek további korlátozó intézkedések, mint például a használható sávok szűkítése vagy a sebességkorlátozás. Nagyszombat megye 2022 februárjában kezdte el a komplex hídfelújítást, amelynek köszönhetően lényegesen meghosszabbodik a híd élettartama. Ekkor a közlekedés résztvevőinek biztonsága érdekében teljesen le kellett zárni a hidat, ami csökkentette a lakosok komfortérzetét. A munkálatok jelenleg komolyabb forgalomkorlátozások nélkül zajlanak.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW