Nagyszombat megye: Felgyorsítják a kis- és középvállalkozások támogatását, megnyitják a KIRA Akadémiát

Közzétett: 2023. 04 14.

Nagyszombat megye a Kerületi Innovációs Fejlesztési Ügynökséggel és a Kiuub innovációs stúdióval közösen közművelődési és fejlesztési programot indított KIRA Akadémia néven. Ez az egyik konkrét olyan eredmény, amely a 2022-2027 közötti időszakra szóló kis- és középvállalkozás-fejlesztési stratégia ajánlásainak hozadéka. A programba 2023. április 17-ig, hétfőig jelentkezhetnek az érdeklődők az alábbi új információs és kommunikációs platformon: https://akademia.podnikamvkraji.sk/

"A kidolgozott stratégia és annak gyakorlati megvalósítása javítja a megyében létrejövő szolgáltatások és termékek minőségét. Ennek köszönhetően az idei év áttörést hoz régiónk kis- és középvállalkozásainak támogatásában. A közelmúltban indítottuk el a podnikamvkraji.sk információs és kommunikációs platformot, és erre késlekedés nélkül kapcsolódik a kis- és középvállalkozások speciális támogatási formája, a KIRA Akadémia is. Az elkövetkező három hónapban szakértők bevonásával workshopokon segítjük a vállalkozókat saját vállalkozásuk működtetésében. Érdekünk, hogy a cégek a megszerzett tudást a gyakorlatba is átültessék, közülük az egyiket 5 ezer eurós összeggel jutalmazzuk azért, hogy a legnagyobb előrelépést sikerül elérnie" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A háromhónapos programra minden olyan kis- és középvállalkozás jelentkezhet, amely legalább három éve működik, és székhelye Nagyszombat megyében van. A KIRA Akadémiára korlátozott létszámban lehet jelentkezni, ezért nagyobb számú jelentkező esetén kiválasztják a megfelelő jelentkezőket, akik alkalmasak a program elvégzésére. Ezt követően kerül sor a KIRA Akadémia bemutatkozó rendezvényére, amely a tervek szerint 2023. április 20-án, csütörtökön lesz a nagyszombati Coworking udvarban.

Áprilistól júniusig szakértők részvételével nyolc workshopot terveznek, akik a kis- és középvállalkozásokra összpontosítanak a különböző területeken. Marek Krnáč, a KIRA munkatársa hozzátette, hogy "a bevezető találkozót követően a regisztrált cégek olyan sokoldalú ismeretekre tesznek szert, amelyek segítenek nekik fenntartani és fejleszteni vállalkozásukat. A szakértők a résztvevőknek választ adnak nemcsak azokra a kérdésekre, hogyan kezeljék okosan a pénzügyeket, vagy hogyan értékesítsék terméküket a piacon, de például arra is, hogyan vonzhatnak be új tehetségeket, és irányíthatják ügyesen saját vállalkozásukat."

Az akadémia tevékenységének beindítása a Nagyszombat megye 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó kis- és középvállalkozások fejlesztési stratégiájában javasolt ajánlások egyik konkrét hozadékát jelenti. Létrehozását széles körű felmérés előzte meg a vállalkozók körében, amelynek eredményei öt fő kihívás megfogalmazásával zárultak. A felmérésben részt vevők megfogalmazták azt az elvárást, hogy a kerület tájékoztassa a kis- és középvállalkozókat, hallgassa meg és támogassa őket, teremtse meg a kapcsolattartás lehetőségét közöttük, és gondoljon a vállalkozások jövőjére is. A megye a felsorolt ajánlásoknak megfelelően több konkrét tevékenység beindítását is tervezi.

A www.podnikamvkraji.sk információs és kommunikációs platformon és az akadémián kívül  a megye KIRA Mentoring néven egy digitálisan támogatott online tanácsadó szolgáltatás bevezetését is tervezi. Ez olyan segítséget jelent, amely lehetővé teszi a kis- és középvállalkozók számára, hogy kapcsolatba léphessenek mentorokkal és szakértőkkel a pénzügy, a marketing, a menedzsment és a belső menedzsment szakaszán, továbbá más területeken is. A megye a kis- és középvállalkozások támogatása érdekében minden szükséges lépést megtesz a kis- és középvállalkozások fejlesztési stratégiája 2022-2027 közötti időszakra vonatkozó ajánlásainak szellemében, amelyek az alábbi linken érketők el: https://podnikamvkraji.sk/wp-content/uploads/2022/11/KIRA_strategia_MSP_final_web.pdf.pdf