Nagyszombat megye kis- és középvállalkozás-fejlesztési stratégiával rendelkezik, továbbá tájékoztató honlapot indított

Közzétett: 2023. 04 06.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat a Kerületi Innovációs Fejlesztési Ügynökséggel közösen stratégiát dolgozott ki a kis- és középvállalkozások fejlesztésére 2027-ig.  Megvalósítása részeként a megye átfogó és közérthető programot hozott létre, amely javítja a megyében található szolgáltatások és termékek minőségét. Legutóbb információs és kommunikációs platform (www.podnikamvkraji.sk) indult azoknak a kis- és középvállalkozóknak, akik időben és célirányosan szeretnének értesülni a fontos jogszabályi változásokról vagy támogatási lehetőségekről. Tartalmaz egy alkalmazást is, amelynek első verziója a kerületi hackathon részeként készült.

"Hosszú ideje átfogó módon állunk hozzá a régiófejlesztéshez, úgy, hogy egyetlen terület se maradjon le. A kis- és középvállalkozások jelentik Nagyszombat megye összes vállalkozási egységének több mint 99 százalékát. A kerület fejlődésének és gyarapodásának motorját jelentik. Kulcsfontosságúak a fenntartható gazdasági növekedéshez, és lehetőséget teremtenek a tehetséges emberek számára. Ezért készítettünk egy olyan stratégiát, amely alapján optimális megoldásokat kínálunk a kis- és középvállalkozások fejlesztésére. Jelenleg ezek közül az elsőt ültetjük át a gyakorlatba. Célunk egy innovatív ökoszisztéma létrehozása, amely összeköti a közszférát, az akadémiai közösséget és a magánszférát a regionális fejlődés felgyorsítása érdekében különböző támogató eszközökön keresztül" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A stratégia a Kiuub innovációs stúdióval együttműködésben készült. Létrehozását széles körű vállalkozói felmérés előzte meg, amelynek eredménye öt fő kihívást mutat. A felmérésben részt vevők elmondták, hogy a megyének tájékoztatnia kell a kis- és középvállalkozókat, meg kell hallgatnia, támogatnia és összekapcsolnia kell őket, továbbá gondolnia kell a jövőre.

A dokumentum az üzleti környezet javítását célzó intézkedéscsomagot eredményezte, amelynek megvalósítását a megye már megkezdte. Az egyik a második Kiraton elnevezésű hackathon megszervezése volt, amelynek témája éppen a kis- és középvállalkozások fejlesztésének támogatása volt. A nyertes Valec csapat tavaly októberben olyan eszközt dolgozott ki a kis- és középvállalkozók adatainak összegyűjtésére, amelynek célja, hogy célzottan tájékoztassa őket a jogszabályokkal kapcsolatos hírekről, a finanszírozási és oktatási lehetőségekről vagy különféle élethelyzetek megoldási lehetőségeiről a vállalkozásukkal kapcsolatban.

"A kerületi hackathon győztesének jutalma egy ötlet kidolgozása és a gyakorlatba ültetése volt. A Valec csapat tagjaival közösen elkészítettük A megyében van vállalkozásom online alkalmazást, amely információs és kommunikációs platformunk részévé vált. Minden kis- és középvállalkozó számára megteremtettük az adatbázisba való regisztráció lehetőségét. Az érdeklődők időben fontos információkat kapnak például a jogszabályi változásokról vagy a támogatási lehetőségekről. Nagyszombat megye ezen eszközök létrehozásával megalapozta a kis- és középvállalkozások fejlődésének támogatását. Örülök, hogy a felmérésben a vállalkozók által megnevezett legnagyobb hiányosságokat kiküszöböltük. Ezután a hálózatépítésükre és az oktatásukra fogunk összpontosítani" – mondta Marek Krnáč, a Kerületi Innovációs Fejlesztési Ügynökség igazgatóhelyettese.

A Kerületi Innovációs Fejlesztési Ügynökség a közeljövőben intenzívebbé teszi a kis- és középvállalkozóknak nyújtott szolgáltatásait, különös tekintettel az innovációs és exportpotenciáljuk fejlesztésére. A következő hónapokban digitálisan támogatott online mentorszolgáltatást és a KIRA Akadémia három hónapos programját indítja el kis- és középvállalkozók számára, amelyek szintén a stratégiai dokumentumban foglalt intézkedési javaslatokon alapulnak. A KIRA Akadémiára való regisztráció a https://akademia.podnikamvkraji.sk/registracia linken keresztül lehetséges.

A www.podnikamvkraji.sk honlapon elérhető egy nyílt információs és kommunikációs platform, amely információforrásként szolgál a kis- és középvállalkozók számára. A kis- és középvállalkozások fejlesztési stratégiája a 2022-2027 közötti időszakra itt érhető el.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW