Nagyszombat megye: Galántán másodszor lesz mentálhigiénés fesztivál

Közzétett: 2023. 06 06.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat, a Kölcsönösen jobbak Polgári Társulás és a Zavarban (Zavar) működő  Szociális Szolgáltatóközpont idén is megrendezi az Itt és most elnevezésű holisztikus egészségfesztivált. A rendezvény 2023. június 9-én, pénteken a galántai Szociális Szolgáltatóközpont termeiben és a szomszédos parkban található Szaléziánus ház mellett lesz megtartva. Ez az 5P-nek nevezett projekt az első hasonló kezdeményezés kibővített változata. Középpontjában azok a segítő szakmák állnak, amelyek hozzájárulnak a kiégési szindróma megelőzéséhez, valamint a lelki és testi egészség megőrzéséhez.

"A gyors változások korában a mentális egészség fesztiválja remek alkalom arra, hogy megálljunk, átgondoljuk és átértékeljük, mi is az életcélunk, és mire van szükségünk ennek eléréséhez. Vonzó programokkal és érdekes vendégekkel várják a látogatókat, köztük lesz Vojta Nedvěd, Allan Mikušek és a neves szlovák pomológus, Ivan Hričovský is. Meggyőződésem, hogy  a látogatók nemcsak lelkiekben gazdagodnak, hanem ezen túlmenően jó tanácsokat, ajánlásokat is kapnak lelki és testi egészségük ápolását illetően" – mondta Blažena Flamíková, a Nagyszombat Megyei Hivatal Szociális Szakosztályának igazgatónője.

A fesztivál június 9-én, pénteken 11 órakor kezdődik, és egészen a kora esti órákig tart. A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan több zónára osztották a szociális központ fesztivállátogatók számára kialakított helyiségeit. A program sokszínű, kulturális műsorok, beszélgetések és előadások egyaránt lesznek. A fesztivál résztvevőihez szól majd Vlado Zlatoš, a helyes táplálkozás szakértője. A nyílt nap keretében a galántai Szociális Szolgáltatóközpont életébe is betekinthetnek a látogatók.

A relaxációs övezetben a jó tea, a könyvek, a zeneterápia vagy a nordic walking kedvelői érezhetik jól magukat. Az egészségzónában az érdeklődők érdekes diagnosztikai teszteknek vethetik alá magukat, így például anyagcsere-diagnosztikán, hallásvizsgálaton is részt vehetnek, vagy akár masszázskezelést kérhetnek. Az 5P projekt koncepcióját az oktatási zónában mutatják be. A fesztivál része lesz egy gyerekzóna, szórakoztató programmal és kreatív műhelyekkel. A gasztrozóna sem fog hiányozni, a kínálatot színesíti a galántai szociális otthon lakóinak saját készítésű ajándéktárgyait árusító stand is.

"A mentális egészség az emberi és társadalmi élet minden területének fontos összetevője. Egyesületünk célja olyan aktív életprogramok létrehozása, amelyek segítségével saját magunkkal is megtalálhatjuk a kapcsolatot, változást és előrelépést elérve. Ezzel a fesztivállal a lelki egészség fontosságára szeretnénk felhívni a nagyközönség figyelmét. Bízom abban, hogy egy szép és kellemesen pihentető napot töltünk el az egész megyéből érkező látogatókkal" – mondta Tatiana Pavlovičová, a Kölcsönösen jobbak Polgári Társulás igazgatónője.

Idén márciusban Nagyszombat megye önkormányzata, a Kölcsönösen jobbak Polgári Társulás és a zavari Szociális Szolgáltatóközpont Út az állandósághoz elnevezéssel sikeresen megszervezte az első nemzetközi mentálhigiénés konferenciát.

 Az 5P projekt a segítő szakmákban dolgozók támogatására jött létre, és 2019 óta évente megtartják. Ennek részeként 2021-ben megjelent a Kölcsönösen jobbak című könyv, majd 2023-ra már egy Inspirációs naplót is megjelentettek. A megyék közül Nagyszombat megye elsőként látott neki az 5P projekt megvalósításának, amelyben eddig a megye  által fenntartott 21 szociális szolgáltató intézmény több mint 1500 dolgozója vett részt.

A Zavarban működő Szociális Szolgáltatóközponthoz tartozó galántai Szociális Szolgáltatóközpontot Nagyszombat megye 2019 decemberében nyitotta meg. Azóta innovatív, specifikus és egyre magasabb szakmai színvonalú szociális szolgáltatásokat nyújt. Ide tartozik egy képzési központ, ahol a szociális szolgáltatásokban dolgozók továbbképzése folyik. A központ a hírhedt Čistý den reszocializációs intézmény által használt egyik épületben található. A másik ilyen épületet, amely az út túloldalán található, a megye jelenleg is jogi úton próbálja visszaszerezni.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW