Nagyszombat megye: Megkezdődött a Sopornya melletti híd és az út teljes felújítása. Az autók és az autóbuszok egy ideiglenes hidat használhatnak.

Közzétett: 2023. 04 27.

Nagyszombat megye megkezdte a II/573-as út Sopornya (Šoporňa) községtől a Jarčie-patak hídjáig terjedő szakaszának teljes körű korszerűsítését. A hidat elbontják, és a megye teljesen újat épít a helyére. A tervek szerint a híd és a szomszédos út korszerűsítése legfeljebb nyolc hónapig tart, ezalatt az utas- és autóbuszforgalom egy ideiglenes hídon halad át. A megye a projekt megvalósításához 2,1 millió euró értékű vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulást kapott az Integrált Regionális Operatív Programból.

"Újabb forrásigényes, ugyanakkor nagyon is szükséges projektet valósítunk meg, amelynek társfinanszírozása európai uniós forrásokból valósul meg. A Sopornya község végénél kezdődő útszakaszon kívül a Jarčie-patak feletti hidat is felújítjuk, amely balesetveszélyes állapotban van. Mivel a forgalmas szakaszon a közlekedést a munkálatok idején is a lehető legnagyobb mértékben biztosítani akartuk, egy ideiglenes hidat szereztünk be, amelyet közvetlenül a megújuló híd mellé helyeztünk el. Ennek köszönhetően nem minden forgalmat kellett átterelni az elkerülő útra, hanem csak annyi a változás, hogy a közlekedés egy sávra korlátozódik, és a forgalom váltakozva halad, jelzőlámpák által szabályozva" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

Ezzel egyidőben egy 1 kilométeres útszakaszt is korszerűsítenek, amely Sopornya községből a Jarčie-patakon átívelő hídig vezet. Azokon a helyeken, ahol az úttest a legnagyobb mértékben deformálódott, az út mentén teljesen új, legfeljebb egy méter széles burkolat lesz. Ez biztonságosabbá teszi a gyalogosok és a kerékpárosok kikerülését, valamint a járművek előzését is. Ezen a szakaszon új közlekedési táblákat helyeznek ki a régiek helyett, valamint Sopornyánál sebességmérőt is felszerelnek. Az útfelújítási munkálatokat a közbeszerzés nyertese, az EUROVIA SK cég végzi.

A Jarčie-patakon átívelő eredeti hidat teljesen lebontják, amelynek helyére új, 38 méter hosszú hídszerkezetet építenek. Tekintettel arra, hogy ezen az útszakaszon nagyon frekventált a forgalom, az új hídszerkezet nagy terhelést is elbír majd. A hídon felújítják a vízszintes forgalmi jelzéseket, valamint napenergiával működő függőleges forgalmi jelzéseket is kihelyeznek, köztük szélmérőket, hőmérőket és jegesedésjelzőket. A Jarčie-patakon átívelő híd átfogó rekonstrukcióját a COLAS Slovakia cég végzi.

A legfejlebb 12 tonna össztömegű járművek és autóbuszok tavaly ősztől az ideiglenes hídon haladhatnak át, mivel a Nagyszombat megyei Közútkezelő és Útkarbantartó Vállalat igazgatóságának így sikerült megoldania a közlekedés biztosítását a munkálatok idejére is. Dalibor Trebichalský igazgató arról tájékoztatott, hogy "az ideiglenes híd teljes fesztávja 24 méter, és három, egyenként 8 méteres részből áll. Ennek a variálhatóságnak köszönhetően igény szerint máshol is használhatjuk. Így azokon a helyeken, ahol a körülmények megengedik, a teljes hídlezárás helyett képesek vagyunk biztosítani az ideiglenes átkelés lehetőségét, és csak minimális forgalomkorlátozásra van szükség. A megyei útfelújításoknál most először alkalmaztuk az ideiglenes áthidalást. Azt tervezzük, hogy további megyei hídrekonstrukcióknál is alkalmazni fogjuk."

A 12 tonnánál nehezebb járműveket tavaly ősz óta kerülőútra terelték, ezt ideiglenes közlekedési táblák jelzik. Ez Vágsellyétől vezet mindkét irányban, majd az I/75-ös úton a galántai elkerülő körgyűrűig, valamint az I/35-ös úton tovább az R1-es gyorsforgalmi út bevezető szakaszáig.

Az út Sopornya mögötti szakaszának rekonstrukciója, beleértve a Jarčie-patakon átívelő híd felújítását is, rákapcsolódik a Vághosszúfalu (Dlhá nad Váhom) község felé vezető út 4,4 kilométeres szakaszának felújítására, amely 2020-ban fejeződött be. A beruházást Nagyszombat megye 2,2 millió eurós támogatásból, európai  uniós alapokból valósította meg társfinanszírozással.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW