Nagyszombat megye Sopornyánál befejezte az út és a híd korszerűsítését

Közzétett: 2023. 11 28.

Nagyszombat megye befejezte az 573-as másodrendű út Sopornya (Šoporňa) mögötti szakaszának korszerűsítését, beleértve a Jarčie-patak hídját is. Rendkívül balesetveszélyes állapota miatt az eredeti, 38 méter hosszú hídszerkezetet elbontották, és a helyére új fémszerkezetű híd került. Az itteni utat egykilométernyi hosszúságban újították fel. A híd 2023. november 28-án, kedden 9 óra 30 perctől újra járható lesz. A megye ehhez a projekthez 2,1 millió eurós vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulást kapott az Integrált Regionális Operatív Programból.

"Az európai forrásokat észszerűen, célirányosan és a lehető legnagyobb mértékben használjuk fel. Ennek köszönhetően ismét némileg csökkentettük a közlekedési infrastruktúrába történő beruházások terén mutatkozó adósságot is. Sopornya községnél korszerűsítettünk egy rendkívül forgalmas útszakaszt, amely most már még nagyobb intenzitású forgalmat is elbír. A leromlott állapotú hidat elbontottuk a Jarčie-patakon, és teljesen újat építettünk. A korszerűsítési munkálatok idejére ideiglenes hidat alakítottunk ki, így sikerült a munklatok idején is biztosítani a közlekedést" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzátette, hogy az ideiglenes hidat a megyei közútkezelő cég más hasonló munkálatok esetében is használja majd.

Az út egykilométeres szakasza átfogó felújításon esett át, Sopornya község végétől a Jarčie-patak hídjáig, valamint a híd mögötti rövid szakaszt is beleértve. Az úttest magasságát és szélességét is úgy módosították, hogy az zökkenőmentesen csatlakozzon az új hídhoz. Növelték a gyalogosok biztonságát is a mellettük elhaladó kerékpárosokkal szemben. A szóban forgó szakaszon minden közlekedési táblát kicseréltek, és Sopornya elején sebességmérőt szereltek fel. A közbeszerzés alapján elnyert kivitelezési munkákat az EUROVIA SK végezte el 826 ezer euró értékben.

A Jarčie-patakon átívelő eredeti hidat leromlott állapota miatt teljesen lebontották. Helyére egy új, háromívű, 38 méter hosszú hídszerkezetet építettek. Figyelembe véve az adott szakaszon tapasztalható erőteljes forgalmat, a híd szerkezetét nagyon nagy terhelést is bíróra tervezték. Megújultak a vízszintes forgalmi jelzések, napenergiával működő függőleges forgalmi jelzések lettek kihelyezve, többek között szélmérők és hőmérők, valamint jegesedésjelző berendezéseket is elhelyeztek a hídon. A Jarčie-patak hídjának teljes rekonstrukcióját a COLAS Slovakia cég biztosította 1,15 millió euró értékben.

A korszerűsítés idejére először használtak ideiglenes hidat, amelyen legfeljebb 12 tonnás járművek és buszok kelhettek át. A 12 tonnánál nehezebb járműveket elterelték az R1-es gyorsforgalmi útra és az elsőrendű utakra.

Az út Sopornya mögötti szakaszának rekonstrukciója, beleértve a Jarčie-patakon átívelő hidat is, kapcsolódik ahhoz a korábbi útfelújításhoz, amelyre 4,4 kilométeres szakaszon került sor a Vághosszúfalu község felé vezető úton. Ez az útfelújítási projekt 2020-ban fejeződött be, amelynek munkálatait Nagyszombat megye 2,2 millió euró összegű EU-s forrásból valósította meg társfinanszírozásban.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW