Nagyszombat megye megvalósította az első szlovákiai autó-kerékpár töréstesztet

Közzétett: 2023. 09 20.

Nagyszombat megye Szlovákiában elsőként valósította meg egy kerékpáros és egy gépjármű összeütközésének szimulációját. A törésteszt bebizonyította, hogy egyértelmű összefüggés van a minél nagyobb sebesség és a biciklis halálának rizikója között. A biztonságos közlekedés szintén nagyon fontos. A kezdeményezés az európai mobilitási hét részeként valósult meg, amelybe a megye minden évben bekapcsolódik.

"Azt látjuk, hogy a közlekedés intenzitása egyre növekszik, ami számos problémához vezet. A lakosok rossz komfortérzetéhez hozzájárulnak a gyakori dugók, a levegő minőségének romlása és a por, ezáltal pedig a közlekedésbiztonság is csökken. Ezért is kezdeményeztünk egy egyedi töréstesztet, amely bebizonyította, hogy egyértelmű összefüggés van a minél nagyobb sebesség és a biciklis halálának rizikója között. Így is rá akarjuk irányítani a figyelmet a biztonságos közlekedés szabályainak betartására, ami sok esetben megelőzheti, hogy gyalogosok és kerékpárosok vesszék életüket az autók miatt" – mondta Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnök.

A személyautó és a kerékpár összeütközését két különböző sebesség, 30 és 50 km/h mellett szimulálták. Több kutatás is azt bizonyítja, hogy a sebesség növekedésével arányosan nő annak rizikója, hogy a gyalogosok életüket vesztik. A halálos baleset lehetősége 50 km/h sebességnél közel ötször nagyobb, mint 30 km/h sebességnél. A kisebb sebességgel arányosan a sofőr reakcióideje, valamint a féktáv is csökken. Amennyiben a reakcióidő egy másodperc, az autó teljes féktávja 30 km/h sebességnél fele akkora, mint 50 km/h sebességnél.

Silvia Prokopová, Nagyszombat megye kerékpáros koordinátora hozzátette, hogy "a kutatások eredményei egyértelműek: ahhoz, hogy a közúti közlekedés minden résztvevője biztonságban legyen, a maximálisan megengedett sebesség módosítására van szükség a települések belterületén. A zajártalom és a károsanyag-kibocsátás csökkenése mellett ez segíthet a mikromobilitás és a gyalogos mobilitás arányának növelésében. Ezzel minőségibb lehet a lakosok élete, valamint összetartó és környezettudatos társadalom alakulhat ki."

A töréstesztre a felvilágosítás érdekében meghívták a megyei fenntartású nagyszombati Közlekedési Középiskola diákjait is.

Az autó és kerékpár töréstesztje Nagyszombat megye egyik aktivitása az európai mobilitási hét során. Emellett a megye egészen 2023. szeptember 23-ig, szombatig csaknem 50%-os kedvezménnyel kínálja a 365 napos utazási bérletet. A megye a fenntartható mobilitást saját alkalmazottai körében is népszerűsíti. Számukra szervezi meg az egész héten át tartó Szállítsd a kollégádat! elnevezésű kezdeményezést, valamint a közúti közlekedés szabályaival foglalkozó workshopot, amelynek témája főleg a kerékpárosokra irányul.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW