Nagyszombat megye: Morvaszentjános és Gázlós között elkészült a Morva kerékpárút újabb két szakasza

Közzétett: 2023. 12 11.

Nagyszombat megye a Morva kerékpárút újabb szakaszainak építését fejezte be, összesen 10,9 kilométer hosszúságban. Az első szakasz az osztrák-szlovák határnál a Morva folyó védőgátja és a Miava folyó találkozásánál van. Ehhez kapcsolódik a másik elkészült szakasz, amely Gázlós (Brodské) községig vezet. Nagyszombat megye mindkét szakasz kiépítését európai uniós forrásokból fedezte társfinanszírozással, az Interreg V-A Szlovák Köztársaság-Ausztria Együttműködési Program keretében. Ezenkívül nemrégiben egy 6,1 kilométeres kerékpárút kialakításával a szakolcai Baťa-csatornát összekötötte Holiccsal.

"Egy újabb beruházás készült el. Az elmúlt hónapokban a Morva kerékpárútnak nem kevesebb mint három, határon átnyúló jelentőséggel bíró szakasza készült el. A Szakolca és Holics közötti kerékpárút után újabb két szakasz készült el, amelyek Morvaszentjánost és Gázlóst kötik össze. Összesen 17 kilométernyi új bicikliútról van szó Nagyszombat megye területén belül. Ezzel hozzájárultunk Erdőhát idegenforgalmi potenciáljának növeléséhez, valamint a határ menti mobilitás fejlődéséhez" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzáfűzte, hogy a két új szakasz építési munkálatai 1,9 millió eurót emésztettek fel, és európai uniós forrásokból, társfinanszírozás keretében valósultak meg.

Az új kerékpáros útvonal a Morva folyó menti, módosított védőgát mentén vezet a harmadrendű útnál kezdődő szakaszon Morvaszentjános (Moravský Svätý Ján) és az osztrák Hohenau an der March között a Miava folyón átívelő gyalogos hídon keresztül 4,6 km hosszúságban. Ehhez kapcsolódik egy újabb, 6,3 kilométeres szakasz, amely a Gázlós-Lanžhot határátkelőnél lévő másodrendű útig vezet. A kerékpárúton közúti jelzések és információs táblák is vannak. A Morva kerékpárút két új szakaszának megépítése a Clean Mobility projekt részeként valósul meg az Interreg V-A Szlovák Köztársaság-Ausztria határon átnyúló együttműködési program keretében.

A megye folytatja az erdőháti kerékpáros utak építését. Jelenleg a Morva kerékpárút azon szakaszának projektjét készíti elő, amely az Egbell (Gbely) városa közelében található Adamovské-tavaktól a Nagymorva gyaloghídig vezet. Erre a beruházásra a tervek szerint az új EU-s programozási időszakban kerül majd sor.

A megye hosszú távú törekvése, hogy attraktívabbá tegye Erdőhát kulturális és természeti örökségét. Az is fontos szempont, hogy elsősorban a szlovák-osztrák és a szlovák-cseh határvidéken kialakítsa a kerékpárral munkába közlekedés biztonságos és kényelmes feltételeit. 2019-ben a megye gyalogosok és kerékpárosok számára létesített hidat, amely a szlovákiai Kopcsány (Kopčany) és a cseh Mikulčice archeoparkjait köti össze.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW