Nagyszombat megye: Megkezdődött a Morva kerékpárút további szakaszainak építése Morvaszentjános és Gázlós között

Közzétett: 2023. 07 06.

Nagyszombat megye megkezdte a Morva kerékpárút két újabb szakaszának építését, amelyek összesen 10,9 kilométer hosszúságúak. Útvonaluk az osztrák-szlovák határnál a Morva folyó védőgátjától a Miava folyón is átívelve húzódik, majd ehhez kapcsolódik a Gázlós (Brodské) községig vezető további szakasz. A megye mindkét szakasz építését európai uniós forrásokból történő társfinanszírozással valósítja meg az Interreg V-A Szlovák Köztársaság – Ausztria határon átnyúló együttműködési program keretében.

"A határon átnyúló kerékpárutak építésével is fokozatosan kiaknázzuk az Erdőhát térségében rejlő turisztikai lehetőségeket. A Baťa-csatorna és Holics között épülő szakasz még két újabb útvonallal bővül, ezúttal a szlovák-osztrák határ közelében. A kerékpáros útvonal a Morva folyó menti védőtöltés módosított koronája mentén vezet 4,6 kilométer hosszan a harmadrendű útnál kezdődő szakaszon Morvaszentjános és az osztrák Hohenau városa között a Miava folyón átívelő gyalogos hídig. Ehhez kapcsolódik egy újabb, 6,3 kilométeres szakasz, amely a Gázlós-Lanžhot határátkelőnél lévő másodrendű útig vezet. Meggyőződésem, hogy a kerékpárutak a Morva folyó mindkét partján segítik a turizmus fejlődését, valamint hozzájárulnak a munkaerő nagyobb mobilitásához is" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke. Hozzáfűzte, hogy a megye idén összesen 17 kilométernyi szakaszt épít meg a Morva kerékpárút részeként. Ez Nagyszombat megye 50 kilométer összhosszúságú kerékpárútjainak csaknem az egyharmada.

A kerékpárútra tájékoztató táblákat is kihelyeznek. A kivitelezési munkák legfeljebb 6 hónapig tartanak. A mindkét szakasz építésére kiírt közbeszerzési pályázatot az OHLA ŽS cég  nyerte meg, amely 1,9 millió eurós költségvetéssel építi meg a két útszakaszt.

A Morva kerékpárút mindkét szakaszának megépítése a Clean Mobility projekt része, amely az Interreg V-A Szlovák Köztársaság – Ausztria határon átnyúló együttműködési program részeként valósul meg.

A megye hosszú távon arra törekszik, hogy vonzóbbá tegye az Erdőhát kulturális és természeti örökségét, ugyanakkor megteremtse a biztonságos és kényelmes kerékpáros munkába járás feltételeit, különösen a szlovák-osztrák és a szlovák-cseh határvidéken. 2019-ben a megye megvalósította annak a  gyalogos és kerékpáros hídnak a megépítését, amely összeköti a szlovákiai Kopcsány (Kopčany) és a csehországi Mikulčice régészeti parkjait. A megye szándéka az új programozási időszakban a Morva kerékpárút további bővítése, mégpedig az Adamovské-tavakat a kopcsányi gyalogos és kerékpáros híddal összekötő szakasz építésének folytatásával.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW