Nagyszombat megye: Holics és Szakolca között elkezdődött a Morva kerékpárút erdőháti szakaszának építése

Közzétett: 2023. 03 22.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat megkezdte a Morva kerékpárút 6,1 kilométeres szakaszának építését, amely a Szakolca melletti Baťa-csatornától Holicsig tart. A megye a kerékpárút megépítését az Interreg V-A Szlovákia-Csehország Együttműködési Program keretein belül európai uniós forrásokból történő társfinanszírozással valósítja meg. A kivitelezési munkák összértéke közel 896 ezer euró, és a munkálatok 2023 végére fejeződhetnek be.

"Elkezdjük építeni a Morva kerékpárút 6,1 kilométeres szakaszát, amely régiónk három meghatározó kerékpárútjának egyike. Nagy potenciált látunk ennek a szakasznak a megépítésében, amely megmutatkozik majd Erdőhát kulturális és természeti öröksége vonzerejének növelésében, valamint a Morva folyó másik partján is. Továbbá folytatjuk a turizmus és az idegenforgalom fejlesztését megyénkben, valamint Csehország és Ausztria partnerrégióiban" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzátette, a megye célja, hogy hozzájáruljon a csaknem 50 kilométer hosszú Morva kerékpárút megépítéséhez, valamint a határon átnyúló turizmus fejlesztéséhez.

A megye közbeszerzést írt ki, amelyen az építési munkák elvégzését az Eurovia SK Rt. nyerte el adóval együtt közel 896 ezer euró összegű árajánlatával. A több mint hat kilométer hosszú szakasz a Morva folyó bal oldali védőtöltésének gerincén vezet majd, és a projekt része lesz a kerékpárosokat számláló mobil eszköz is. A szerződés szerint a munkálatokat az építkezés megkezdésétől számított nyolc hónapon belül kell befejezni.

A cseh oldalon a projektpartner, a Baťa-csatorna községeinek társulása Strážnice és Petrov között 4,2 kilométer hosszú kerékpárutat építtetett, közel Nagyszombat megye közigazgatási határához. A biztonságos kerékpáros infrastruktúra kiépítése és annak népszerűsítése a Dél-morvaországi kerület és Nagyszombat megye határon átnyúló együttműködésének keretében elnevezésű projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő pénzügyi támogatásának köszönhetően valósul meg, összköltségvetése pedig közel 1,4 millió euró.

Nagyszombat megye a Morva kerékpárút további két szakaszának megépítésével is számol. Az egyik szakasz a Morva folyó védőgátjától a Miava folyón átívelő kerékpáros hídig vezet, amelyre kötődik a Gázlós (Brodské) községig tartó következő szakasz. Ezek megépítésére a megye európai uniós forrásokból több mint 1,4 millió eurós támogatást kap.

A megye jelenleg a Morva kerékpárút azon szakaszának projektjét készíti elő, amely az Egbell (Gbely) városa közelében található Adamovské-tavaktól a Nagymorva gyaloghídig vezet. Erre a beruházásra a tervek szerint az új programozási időszakban kerül majd sor.

A megye hosszú távú törekvése, hogy attraktívabbá tegye Erdőhát kulturális és természeti örökségét, mégpedig elsősorban a szlovák-osztrák és a szlovák-cseh határvidéken.

2019-ben a megye gyalogosok és kerékpárosok számára létesített hidat, amely a szlovákiai Kopcsány (Kopčany) és a cseh Mikulčice archeoparkjait köti össze.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW