SK 8: A konferencia olyan fontos témákkal foglalkozott mint a kohéziós politika, a közlekedés és az egészségügy

Közzétett: 2023. 05 17.

A nyolc megyét tömörítő SK 8 társulás az Euractiv portállal együttműködve 2023. május 16-án, kedden a pozsonyi Ponton Kulturális Központban rendezte meg a Régiófejlesztés válságos időkben elnevezésű konferenciát. A megyék képviselői és a meghívott vendégek megvitatták a megyék helyzetét a jelenlegi nehéz időszakban, amelyre hatással van a magas infláció mellett az önkormányzatok európai uniós forrásokból történő fejlesztése is.

"A megyék képviselőiként az elmúlt időszakban bebizonyítottuk, hogy cselekvőképesek vagyunk. Alkalmazkodni tudtunk a járványhelyzethez, később a háborús menekültek érkezéséhez, végül az áremelkedéshez és az energiaválsághoz is. A politika a regionális önkormányzatok szintjén is formálódik, ezért fontos, hogy a regionális tisztségviselők igényeit is megértsék és figyelembe vegyék a hatékony országos szintű politikák kialakításánál. Örülök, hogy a mai vitafórumon több terület szakértői gyűltek össze, akik szakértelme és hozzáértése elősegítheti a régiók előrelépését, még válságok idején is" – mondta Jozef Viskupič, az SK 8, egyben Nagyszombat megye elnöke.

Az SK 8-konferencia tematikus panelbeszélgetésekre tagolódott. Ezeken a vitafórumokon a megyék szempontjából kiemelten aktuális kérdésekről volt szó. A rendezvényen bemutatták annak a felmérésnek az eredményeit, amelyet az SK 8 irodája készíttetett. Eszerint a lakosok 84%-a szeretné, ha a régiók fejlesztéséről a megyék szintjén döntenének.

Az első panelbeszélgetésen a vendégek bemutatták a megyék regionális fejlődését annak a válságnak az időszakában, amely a megyei önkormányzatokat jó ideje próbára teszi. Ezt követően a fenntartható közlekedésről, valamint egy másik fontos területről, az egyes régiók egészségügyi helyzetéről tárgyaltak. Ezeken a területeken keresték a vitatkozók a válaszokat, valamint a régiók társadalmi-gazdasági fejlődését biztosító azon lehetőségeket, amelyek elősegítik a lakosság életminőségének javítását.

A vitába aktívan bekapcsolódtak a megyéket képviselő szakemberek, rajtuk kívül ott volt Lívia Vašáková, a helyreállítási terv főosztályának igazgatója, Peter Bálik, a beruházási, régiófejlesztési és informatizálásért felelős minisztérium vezetője, Rastislav Cenký, a közlekedési minisztérium közlekedésstratégiai osztályának vezérigazgatója, Michal Palkovič egészségügyi miniszter, Dan Kollár, a Kerékpáros Koalíció elnöke, továbbá Michal Štofko, az Egészségbiztosítók Szövetségének ügyvezető igazgatója.

A résztvevők a konferencia idején a kerékpáros közlekedés fejlesztéséről szóló workshopon is részt vehettek, amelyen Ausztria, Magyarország, Csehország és Szlovákia szakértői is jelen voltak.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW