A fenyvesi szobrok az USA-beli cseh és szlovák múzeum toronyóráját fogják díszíteni

Közzétett: 2024. 07 31.

Az elmúlt hétvégén az Amerikai Egyesült Államokban található iowai Cedar Rapidsben az ottani Cseh és Szlovák Nemzeti Múzeum és Könyvtár épülete előtt közösen lepleztük le és mutattuk be azokat a szobrokat, amelyek az ott található torony​​órát díszítik majd. A tizenkét szobor, amelyeket a Nagyszombat melletti Fenyves (Borová) községben élő Andrej Haršány szobrászművész alkotott, azt a tizenkét szakmát képviseli, amelyeket az Egyesült Államokban élő cseh és szlovák bevándorlók hagyományosan űztek. Köztük van például egy bányász, egy földműves vagy egy kovács szobra is. A környékbeli erdőkből származó tölgyfákból készültek, súlyuk 30 és 40 kilogramm között mozog.

"Körülbelül egy éve meglátogattam a Cseh és Szlovák Nemzeti Múzeumot és Könyvtárat az USA-beli Iowa államban. Már akkor tudtam, hogy Szlovákia és Csehország számára az ócaánon túl is fontos az együttműködés, amely egyfajta hidat jelenthet országainknak. Ezért vagyok nagyon boldog, és igazán megtiszteltetés volt az, hogy részt vehettem egy ilyen fontos eseményen. Köszönet mindenkinek, akik e nagyszerű ötlet mögött állnak, akik értékes javaslattal álltak elő, és azt valóra is váltották. Jelentős pillanat ez, amikor a fenyvesi szobrok elindulnak Amerika felé vezető útjukra, hasonlóan ahhoz, mint amikor körülbelül 200 évvel ezelőtt azok az emberek utaztak Amerikába, akik most megihlették ezeknek a szobroknak az alkotóját" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzáfűzte, hogy a szobrok ünnepélyes keretek között lesznek majd kiállítva, és szeptemberben mutatják be azokat az Amerikai Egyesült Államokban. Az eseményen részt vesz a szlovák és a cseh államfő, valamint más fontos személyiségek is.

A rendezvényen a nagyszombati megyeelnök mellett jelen volt Igor Košík, Fenyves polgármestere, Andrej Haršány szobrászművész, Dalibor Mikuláš, a Cseh és Szlovák Nemzeti Múzeum és Könyvtár alelnöke, Martin Izakovič, a múzeum igazgatótanácsának tagja. valamint Pavol Demeš civil aktivista és műsorvezető.

Az amerikai Iowa államban található Cseh és Szlovák Nemzeti Múzeum és Könyvtár idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, 2025 őszén pedig három évtizede lesz annak, hogy új, nagyobb épületbe költözött. Az ősei múltjának megőrzése iránt elszánt egyesület 1974-ben alakult az iowai Cedar Rapidsben. Tagjai a bevándorlók leszármazottai második és harmadik generációjának képviselői voltak. 1992-ben az Egyesült Államok Kongresszusa hivatalosan is elismerte ezt a múzeumot az Egyesült Államokban élő csehek és szlovákok nemzeti kulturális intézményeként.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW