Nagyszombat megye: A galántai Műszaki Szakközépiskola 2024 ifjú gépjárművezetője elnevezéssel szervezett versenyt

Közzétett: 2024. 04 17.

A megyei fenntartású galántai Műszaki Szakközépiskola 2024. április 16-án, kedden a Dunaszerdahelyi Autóbuszközlekedési Vállalat galántai telephelyén rendezte meg a  2024 ifjú gépjárművezetője elnevezésű versenyt. A vetélkedőn részt vettek a szakközépiskola  előző években végzett azon növendékei is, akik jelenleg már a tömegközlekedésben dolgoznak.  A szervezők azt a célt tartották szem előtt, hogy felhívják a járművezetők figyelmét a közlekedésbiztonság fontosságára, növeljék a fiatal sofőrök szakképzettségi szintjét, és felkeltsék a diákok érdeklődését a hivatásos sofőr szakma iránt.

"A galántai Műszaki Szakközépiskolának Nagyszombat megye a fenntartója, és igyekszik kiváló műszaki hátteret biztosítani az oktatási intézménynek. Például a mechanika, a mechatronika, az autószerelő technikus, a gépjármű-villanyszerelő vagy akár a mezőgazdaság-gépész szakon, de további mérnöki szakokon is, amelyek végzősei iránt nagy az érdeklődés a munkaerőpiacon. Az a célunk, hogy ezzel a fiataloknak szóló gépjárművezetői versennyel is felhívjuk a diákok figyelmét a biztonságos gépjárművezetés fontosságára. Továbbá, hogy gyarapítsuk a tudásukat, és egyúttal arra ösztönözzük őket, hogy az iskola elvégzése után válasszák szakmájuknak a hivatásos gépjárművezetést, például a tömegközlekedés területén, mert ebből Szlovákia-szerte hiány van" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy ez az iskola része a duális oktatási rendszernek. Ez azt jelenti, hogy a diákok már tanulmányaik idején az egyes cégeknél szakmai képzésen vesznek részt, és lehetőségük nyílik arra, hogy az iskola elvégzése után az illető cég azonnal alkalmazza őket.

A diákok szaktudását felmérő teszt nemcsak a közlekedési szabályok ismeretét mérte fel, hanem a közlekedési táblákra vonatkozó  ismereteket is. Emellett az elsősegélynyújtással kapcsolatos feladatokat is meg kellett oldaniuk a versenyzőknek. Olyan feladatokat is kaptak, hogy oldjanak meg különböző, gyakran felmerülő közlekedési problémákat. A 18. életévüket betöltött és gépjárművezetői jogosítvánnyal rendelkező tanulók  esetében a gyakorlatban tesztelték gépjárművezetői képességeiket. A versenyzőknek a megadott idő alatt meg kellett oldaniuk a legkülönbözőbb parkolási helyzeteket, be kellett mutatniuk az értékelő bizottságnak például egy 360 fokos fordulást is, továbbá betolatást a garázsba, ráadásul kúpok között is kellett szlalomozni.

A versenybe az iskola 17 diákja és végzett növendéke kapcsolódott be. Filip Valášek lett a nyertes, aki a személyautók és a teherautók kategóriában is a legjobbnak bizonyult.

A galántai Műszaki Szakközépiskola két tanulmányi szakot kínál a diákoknak és négy egyéb szakterületet, valamint továbbképzést is nyújt. Az utóbbi közül az egyik képzési programra jelentkezők a tanulmányok elvégzése után gépjárművezetőként vagy diszpécserként helyezkedhetnek el. Ezekre a hároméves szakokra azok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek középfokú végzettséggel. A szakiskoláról a Hova középiskolába című prospektusban találhatók bővebb információk.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW