Nagyszombat megye: Az Alakítjuk a megyét elnevezésű részvételi költségvetés ötödik évének legjobb projektjei

Közzétett: 2024. 02 27.

Nagyszombat megyében immáron ötödször hirdették meg az Alakítjuk a megyét elnevezésű participatív, azaz részvételi költségvetést, és megtörtént a benyújtott projektek értékelése is. A megye ötödik alkalommal a 30 legsikeresebb civil és közösségi projekt között összesen 100 ezer eurót oszt szét. Az egy projektre odaítélhető összeg maximum 4000 euró lehetett. A támogatott projektek végleges listájáról egy deliberatív fórum, a szavazóközönség, valamint a projektek egymást értékelő beterjesztői döntöttek. A támogatott projektek teljes listája megtalálható az Alakítjuk a megyét honlapján.

"Úgy döntöttünk, hogy a kedvezőtlen makrogazdasági helyzet ellenére is támogatjuk a civil társadalmi tevékenységeket. Az Alakítjuk a megyét elnevezésű aktivitásunk egyedülálló. Az a lényege, hogy az utóbbi öt évben a részvételi költségvetés forrásaiból együttvéve 255 projektet támogattunk mintegy 1,1 millió euró értékben. A megye lakosai úgy döntöttek, hogy a 100 ezer eurót idén 30 projekt között osztjuk szét. Egyébként összesítve 66 beadott projektből választhatták ki a nekik legjobban tetszőket. Hét projekt valósul meg a Dunaszerdahelyi járásban és ugyanennyi a Nagyszombati járásban is. Hat projektet támogatunk a Galántai járásban, továbbá három-három projektet a Pöstyéni és a Szakolcai járásokban. Két támogatott projekt valósul meg a Galgóci és a Szenicei járásban" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzáfűzte, a megye azt tapasztalja, hogy a lakosság érdeklődik a közügyek iránt, amit az idei közel 50 ezer szavazat is bizonyít.

Az online szavazás során minden szavazónak lehetősége volt arra, hogy a 66-ból minimum három projektet támogasson. A közönségszavazat 40 százalékos súllyal szerepelt a döntésnél, a másik része pedig a deliberatív fórumok tagjainak szavazata, amely 40 százalékkal számított be a döntések meghozatalánál. Újdonság volt, hogy a projektek beterjesztői kölcsönösen értékelték egymás projektjeit, amit a döntéshozatalkor 20 százalékos arányban vettek figyelembe.

Az ötödik megyei részvételi költségvetés kapcsán a legtöbb szavazatot Az öko-meseház tetőszerkezetének megjavítása című projekt kapta a Dunaszerdahelyi járásból, mégpedig 2888-at. A projekt célja a jelenlegi tető megjavítása és vonzó terek kialakítása, amit nemcsak a bősi Temető utcai óvoda tanulói élvezhetnek, hanem Bős város többi lakosa is, akik ellátogatnak az ottani rendezvényekre.

Idén a Szakolcai járásban megvalósul a Vigyázz a saját zöldövezetedre! elnevezésű projekt. A cél az, hogy a vágtornóci futballstadion mellett lomblevelű facsemetéket ültessenek ki, amelyek oxigénforrást jelentenek, megtartják a vizet, és a helyi méhészek javát is szolgálják. A faültetésben minden helyi szervezet részt vesz, mint például a nőszövetség, a nyugdíjas-egyesület, a helybéli gyerekek, valamint a helyi TJ Družstevník futballklub tagjai is. Minden közösség elülteti a saját fáját, majd gondoskodik azokról.

A Nagyszombati járásban sikeresnek bizonyult a Nem félek megmenteni az életet II című önkéntes polgári védelmi projekt. Ennek keretében oktatással és didaktikus játékok segítségével az iskolás gyerekeket megismertetik az elsősegélynyújtással és az életmentéssel kapcsolatos tudnivalókkal, az integrált mentési rendszerrel, a polgári védelemmel, valamint a biztonságos viselkedés alapelveivel. Ez azt jelenti, hogy tudjanak segíteni nemcsak magukon, hanem másoknak is, ha veszély vagy szükséghelyzetben vannak. Emellett arra is felhívják a figyelmet, hogyan előzhetők meg a veszélyes helyzetek, és hogyan küzdhető le a félelem, amikor segíteni akar valakin az ember.

A támogatott projektek teljes listája a www.tvorimekraj.sk honlapon található meg.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW