Nagyszombat megye: J. Viskupič: A mentális egészség fontos számunkra. A megye az IPčko Polgári Társulással kezdett együttműködést.

Közzétett: 2024. 03 26.

Nagyszombat megye az IPčko Polgári Társulással kezdett együttműködni. A társulás célja, hogy a középiskolák diákjainak és alkalmazottainak segítsen a krízishelyzetek kezelésében, majd megoldásában. A pedagógusok és a szakalkalmazottak a krízisintervencióval kapcsolatos iskolázásokon vesznek részt, és szükség esetén az IPčko tagjai a későbbiekben is segítségükre lesznek.

"A fiatalok ma többféle nyomásnak vannak kitéve, és elengedhetetlen, hogy nagy figyelmet szenteljünk nekik. Közös felelősségünk, hogy támogatást, valamint eszközöket biztosítsunk olyan helyzetek megoldására, amelyekkel kapcsolatban nincs komfortérzetük, és negatívan befolyásolják a mentális egészségüket. Ez az egyik oka annak, hogy együttműködést kezdtünk az IPčko Polgári Társulással, és mind a 44 megyei fenntartású szakközépiskola alkalmazottai számára iskolázásokat indítunk. Bízom abban, hogy azok az ismeretek, amelyekkel a tanárok és a pszichológusok gazdagodnak majd, segítséget nyújtanak nekik olyan nehéz helyzetek megelőzéséhez vagy akár megoldásához, amelyeket a diákokkal együtt átélnek. A mentális egészség fontos számunkra" – mondta Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnök.

Az iskolázás fő témái közé tartozik a rizikós helyzetek azonosítása és sajátosságai, a krízisintervenció alapelvei, módszerei és technikái, miközben a konkrét példák és bemutatók sem maradnak el. A középiskolák pedagógusai és szakalkalmazottai képzésének helyszínéül a megyei fenntartású, Nagyszombatban működő TalentCentrum szolgál.

Dominika Ondačková Rajznerová pszichológus hozzátette, hogy "az IPčko segélyhívó vonalakkal és krízisszolgáltatásokkal kapcsolatos tapasztalatai azt mutatják, hogy a fiatalok mentális egészsége manapság nem megfelelő. Legtöbbször magányosságról, életük befejezéséről, önmaguk bántásáról, szorongásról, depresszióról és zaklatásról számolnak be nekünk. Emellett akkor is megkeresnek bennünket, amikor élet és halál határmezsgyéjén mozognak. A pedagógusok és az iskolapszichológusok is sokszor segítséget kérnek tőlünk, akik az iskolákban naponta találkoznak nehéz szituációkkal és a szakmai segítség igénylésével. Nagyra értékeljük, hogy a Nagyszombati Kerületi Önkormányzatnál nem mellékes szempont a fiatalok mentális egészsége. A megyénél úgy határoztak, hogy az IPčkoval közösen az iskolák igazgatóinak és szakalkalmazottainak krízisintervencióval és krízismenedzsmenttel kapcsolatos képzést biztosítanak. Bízunk abban, hogy ez a többi megye számára is inspirációként szolgál majd."

Nagyszombat megye 44 középiskola fenntartója. A biztonság érdekében porta vagy recepció révén minden oktatási intézményben ellenőrzött belépés van. A megye azt tervezi, hogy a kerület valamennyi középiskolájában minőségi kamerarendszer működik majd, amely biztonsági szolgálattal van összekötve. A megyei fenntartású középiskolák idén bekapcsolódnak az állam által tervezett, biztonsággal kapcsolatos felhívásokba.

Az IPčko Polgári Társulás 20212 óta foglalkozik a segítségre és támogatásra szoruló emberekkel. A társulás célja, hogy a nehéz helyzetbe és krízishelyzetbe kerülők nonstop elérhető pszichológiai segítséget és támogatást vehessenek igénybe. A tanácsadó jellegű és a krízishelyzetekkel kapcsolatos segítséget anonim módon, ingyen és diszkréten biztosítják az IPčko Polgári Társulás segélyhívó vonalain, valamint egyéb projektek és krízisszolgáltatások révén. Az IPčko az integrált segélyhívó rendszer, a Segélyhívók Szövetsége, A Koalíció a szlovákiai gyermekekért, továbbá a gyermekek és fiatalok számára biztosított alacsony ingerküszöbű programok szövetségének része, valamint tagja az International Association for Suicide Prevention elnevezésű nemzetközi szervezetnek.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW