Nagyszombat megye megkezdte egy új pszichoszociális központ építését

Közzétett: 2024. 02 06.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat ismét új szolgáltatással bővíti az egészségügyi ellátást. A megye megkezdte egy pszichoszociális központ építését, amely Nagyszombatban a Študentská utca 16-os szám alatt működő Egészséges megye (Zdravá župa) elnevezésű, már meglévő megyei egészségügyi intézményben kap helyet. Ennek része lesz egy pszichológiai és pszichiátriai rendelő, továbbá egy nappali ellátást kínáló pszichiátriai részleg.

"A mentális egészséggel kapcsolatos egészségügyi ellátás iránti igény folyamatosan nő. Egyre többen fordulnak segítségért pszichológushoz, pszichiáterhez, és ezt az igényt Nagyszombat megyében is érzékeljük. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy új pszichoszociális központot építünk, amelyben lesz egy pszichológiai és pszichiátriai rendelő, valamint egy nappali ellátást kínáló pszichiátriai részleg. Az építkezési munkálatok idén januárban kezdődtek el, amire a megyei költségvetésből 800 ezer eurót különítettünk el" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzátette, hogy a központban pszichológus és pszichiáter mellett egy szociális dolgozó is lesz, aki szociális tanácsadást nyújt majd.

A Študentská utca 16-os szám alatt már működő megyei egészségügyi intézmény használaton kívüli helyiségeiben jelenleg átfogó felújítás és bővítés zajlik. A korszerűsítés magában foglalja a helyiségek átalakítását, valamint nyílászárók, padlók és egyéb berendezések cseréjét. Szintén felújítják az épület tetőjét, homlokzatát és kültéri részét. Az épületben adminisztrációs helyiségek is lesznek. Az építési munkák befejezésének időpontja 2024 őszén várható.

Emellett Nagyszombat megye azt tervezi, hogy szemináriumok, előadások, konferenciák és webináriumok segítségével tájékoztatja a nyilvánosságot a mentális egészséggel kapcsolatban.

Nagyszombat megye 2024-ben is tovább fejleszti és támogatja az egészségügyi ellátást, valamint motiválja az orvosokat, hogy a megyében vállaljanak munkát. Újdonság az új és már praktizáló orvosokat – a hiányszakterületeken dolgozó szakembereket – megcélzó motivációs program. Emellett a megyei önkormányzat folytatja azt a programot, hogy új háziorvosokat vonzzon a kerületbe, akik hosszú távú egészségügyi ellátást biztosítanak majd a lakosoknak. A megye az egészségügyi támogatásokkal, amelyekre összesen 400 ezer eurót különített el költségvetéséből, megteremti annak feltételeit, hogy a lakosok egészségügyi ellátása tovább javuljon.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW