A megyei önkormányzatok képviselői először tárgyaltak az új miniszterelnökkel, Ódor Lajossal

Közzétett: 2023. 05 29.

2023. május 26-án, pénteken Ódor Lajos miniszterelnök és a megyei önkormányzatok képviselői munkatalálkozón vettek részt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalában. A megyefőnökök elfogadták az új miniszterelnök meghívását, hogy  együttműködés kezdődjön közöttük.

A közös tanácskozáson a megyék képviselői az új kormányfő elé terjesztették az önkormányzatok nyílt finanszírozásának kérdését, mivel a szlovák kormány és a parlament egyeztetés nélkül egyoldalú intézkedéseket fogadott el. Ezen intézkedések jelentős hatással voltak az önkormányzatok költségvetésére, viszont nem kompenzálták azokat. "Az új miniszterelnök számára egyértelművé tettük, hogy a megyék szeretnének együttműködni a szakértői kormánnyal. A politika a kerületi önkormányzatok szintjén is formálódik, ezért is fontos a regionális szereplők igényeinek megértése és figyelembe vétele a hatékony országos szintű politika kialakításakor" – mondta Jozef Viskupič, az SK 8 csoportosulás, egyben Nagyszombat megye elnöke.

Szóba került többek között a Covid-hitelek elengedése, a felzárkóztatási programidőszak fel nem használt európai uniós forrásainak átcsoportosítása, vagy a közigazgatás átfogó reformja is. A megbeszélés végén a felek megállapodtak abban, hogy az SK 8 hamarosan memorandumot készít az új kormánnyal való együttműködésről.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW