A megyei önkormányzatokat tömörítő SK8 képviselői egyetértenek a pénzügyi támogatásra vonatkozó kompromisszumos javaslattal

Közzétett: 2023. 08 30.

A megyei önkormányzatok képviselői a szlovák kormánnyal folytatott nehéz tárgyalások után többnyire kedvező véleményt fogalmaztak meg az önkormányzatoknak nyújtott kompromisszumos segélycsomag-tervezetről, amelyről Ódor Lajos miniszterelnökkel tárgyaltak legutóbbi megbeszélésükön.

Nagyon intenzíven és minden szinten zajlottak a tárgyalások az energiaárak emelkedésének fedezésére ígért 108 millió euró újraelosztásáról az önkormányzatoknak. Az SK8 képviselői tárgyaltak erről a témáról a korábbi és jelenlegi szakértői kormánnyal, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának tagjaival, valamint Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel. Ezt követően a megyei önkormányzatok képviselői tájékozódtak az államháztartás helyzetéről, amitől függ a kormány kompromisszumos javaslata a helyzet megoldására.

"A legutóbbi ülésen, amelyre 2023. augusztus 18-án került sor, Ódor Lajos, Szlovákia megbízott miniszterelnöke az önkormányzatokat segítő intézkedéscsomagot terjesztett elénk, mégpedig az ún. Covid-hitelekből 152 millió eurót, energiaár-kompenzációra a kért 108 millió euróból 54 millió eurót, valamint egyéni segítséget a leginkább veszélyeztetett önkormányzatoknak. A fentiek alapján az SK8 tagjai egyetértésüket fejezik ki az önkormányzati segélycsomag tervezetével" – mondta Jozef Viskupič, az SK8 és Nagyszombat megye elnöke. Hozzátette, konkrétan a megyék a teljes 54 millió euró 25%-át kapják meg, ami 13,5 millió eurót jelent.

Az elmúlt időszakban az önkormányzatok tanúi voltak annak, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa és a szlovák kormány anélkül hozott döntéseket, hogy a választott képviselőkkel egyeztettek volna. Ezek a döntések jelentős hatással voltak az önkormányzatok költségvetésére, amelyek a menekült-, az energia-, az inflációs és a COVID-19-válsággal való megküzdés után nincsenek a legjobb gazdasági helyzetben.

A megyefőnökök ezért nagyra értékelik a megyei önkormányzat és a szlovák kormány közötti konstruktív kommunikációt, amely tükrözte a partnerségi párbeszéd szükségességét. Elengedhetetlennek tartják az együttműködést, hiszen a megyei önkormányzat fontos láncszeme a közigazgatási rendszernek, biztosítva a kerület teljes körű fejlesztését, valamint a lakosság igényeit.