A szlovákiai megyék tizenegy párt képviselőivel tárgyaltak

Közzétett: 2023. 08 24.

A nyolc szlovákiai megye, vagyis az SK8 elnökei 2023. augusztus 21-én és 22-én vezetői találkozók sorozatát kezdeményezték tizenegy olyan politikai formáció képviselőivel, amelyek a szeptemberi választások után bejuthatnak a parlamentbe. A tárgyalásokon megvitatták az Önkormányzat mint partner elnevezésű együttműködési memorandumtervezetet, amelyet a megyék készítettek.

"Az SK8 képviselőinek az a célja, hogy a politikai döntések összhangban legyenek az egyes régiók lakóinak igényeivel és elvárásaival, mivel így képesek hozzájárulni a megyék sikeres fejlődéséhez. Ezért is döntöttünk úgy, hogy tizenegy befolyásos politikai párttal tárgyalunk. A tárgyalásokon elhangzottak alapján elmondható, hogy mindannyian érdeklődést mutattak az együttműködés és a memorandum támogatása iránt. Az Önkormányzat mint partner memorandum végleges szövegét hivatalosan szeptember első hetében írjuk alá" – mondta Jozef Viskupič, az SK8 és Nagyszombat megye elnöke.

A dokumentumtervezet regionális témákat érintő 9 területet felölelő 24 pontot tartalmaz, amelyekkel a megyék elnökei az elkövetkező években foglalkozni kívánnak. A memorandumtervezet legfőbb pontjai az önkormányzatok fejlesztésén kívül kiterjednek a pénzügyekre, a közlekedésre, a kultúrára, a turizmusra, a szociális szolgáltatásokra, az egészségügyre, az európai alapokra, az informatizálásra és az oktatásra is.

"Az egészségügy területén a hatáskörök bővítését javasoljuk, hogy befolyással lehessünk az egészségbiztosítók egészségügyi gondoskodást meghatározó szerződéseinek megkötésére is. Szorgalmazzuk ugyanakkor az államigazgatásról az önkormányzatokra átruházott egészségügyi ellátás költségeinek kifizetését is, hiszen az állami költségvetésből kellene finanszírozni ezeket az átruházott teljesítményeket is" – mondta Erika Jurinová, Zsolna megye elnöke.

Juraj Droba, Pozsony megye elnöke szerint "a megyék tudják a legjobban, hogy a régiókban mely területeken van szükség fejlesztésre. Az integrált területi beruházások jelenlegi allokációs modellje nem megfelelő. Ezért is szerepel a memorandum egyik pontjában az a javaslat, hogy a Szlovákia 2021-2027 program forrásaiból növeljék a megyék támogatását."

Emellett a megyék képviselői javasolják például az SK8 társulás felvételét a Szlovák Köztársaság Gazdasági és Szociális Tanácsának állandó tagjai közé, továbbá a közigazgatási reform előkészítését az önkormányzatok képviselőinek, szakértők és a lakosok bevonásával. Az indítványok között szerepel a kibővített adómix bevezetése és útalap létrehozása az első-és másodrendű utak karbantartására.

A tárgyalásra szóló meghívást minden megkeresett párt elfogadta: a Szövetség, a Demokraták, a HLAS-SD, a KDH, az OĽANO, a Progresszív Szlovákia, a Republika, a Saska, a SME RODINA, a SMER-SSD és az SNS is.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW