A Nagyszombat megyei képviselő-testület idén először ülésezett. A képviselők véglegesítették a bizottságokat, és megemelték az energiatakarékossági intézkedések költségvetését

Közzétett: 2023. 02 20.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat képviselői idén először 2023. február 17-én, pénteken tartottak testületi ülést. Jóváhagyták továbbá a képviselő-testület szakmai bizottságaiba a külsős tagok jelölését, illetve Galgócon egy speciális szociális intézmény, valamint egy modern egészségügyi központ építésének szándékát.

"Továbbra is csökkentjük a középiskolai épületeink, szociális szolgáltató létesítményeink és kulturális intézményeink energiafogyasztását. Már tavaly elkezdtük az érzékelők telepítését, a fűtési rendszerek szabályozását és a világítás cseréjét. Az idei költségvetésből félmillió eurót különítettünk el ezen energiatakarékossági intézkedések megvalósítására. Összességében 2,8 millió eurót ruházunk be" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

Ennek ellenére az áruk, a szolgáltatások és az energia drágulása miatt a megye kénytelen volt módosítani a tanulók, illetve törvényes képviselőik hozzájárulását az iskolai étkezdében való étkezéshez, valamint a középiskolai kollégiumi elhelyezéshez. Az egyes iskolák igazgatói döntenek a hozzájárulás mértékéről a jóváhagyott keretek között. "A duális oktatási rendszerben és a perspektív szakokon tanulók azonban továbbra is mentesülnek az anyagi hozzájárulás alól, akiknek a kedvezménycsomag részeként ingyenes szállást biztosítunk" – pontosította Stanislav Pravda, a Nagyszombat Megyei Hivatal Oktatási Szakosztályának igazgatója. Hozzátette, a képviselők elfogadták azt a javaslatot, hogy növeljék a bérekre, valamint az iskolák és iskolai létesítmények működésére elkülönített keretösszeget meghatározó koefficienseket. Ezzel a megye a kiadások emelkedésére reagál, és közvetve növeli anyagi hozzájárulását a nyelviskolák, szabadidőközpontok, iskolai kollégiumok és iskolai étkezdék számára idén március 1-től.

A pénteki ülés után ismert a képviselő-testület 11 szakbizottságának teljes összetétele. A képviselők jóváhagyták a külsős bizottsági tagok jelölését. Mindegyik szakbizottságban – az összeférhetetlenségi, valamint a mandátumvizsgáló bizottság kivételével – nyolc képviselő mellett négy szakember fog dolgozni.

A programban több, a megyei vagyonkezeléssel kapcsolatos napirendi pont is szerepelt.

Az egykori galgóci Kereskedelmi Akadémia területén lévő ingatlanokat a nyitrapásztói (Pastuchov) szociális otthon kezelésére bízták egy speciális szociális szolgáltató létesítmény építésének előkészítése céljából, amely mellett egy modern egészségügyi központot is kialakítanak az Egészséges megye égisze alatt. A megye célja a szociális és egészségügyi ellátás összekapcsolása, valamint az ellátási igények kielégítése az átmenetileg hiányt szenvedő szakterületeken.

A testület jóváhagyta a volt nagyszombati iskolai tangazdagág területén lévő felesleges és hasznavehetetlen vagyon egy részének eladását. A képviselők értesültek a haszonállatok eladásának tervéről is, amelyek tartása állami támogatások és a felszerelésbe való komoly befektetés nélkül pénzügyileg nem fenntartható. A megye a bejövő pénzt a közeli Mezőgazdasági és Vidéki Szolgáltatási Szakközépiskola modernizálására fordítja, valamint egy ökofarm kiépítésére, amely a nyilvánosság számára is látogatható lenne, valamint továbbra is biztosíthatná a gyakorlati oktatást.

A képviselők továbbá tudomásul vették az Egészséges megye társaság és Nagyszombat megye brüsszeli képviseletének tavalyi tevékenységéről szóló jelentést. Megismerkedtek a megye területén található kórházak feltételes kategorizálásának eredményeivel is. Tudomásul vették, hogy Anna Pekárová 2023. március 31-ig lesz a Nagyszombati Népművelési Központ igazgatónője, utána pedig lemond erről a tisztségről. Ezzel kapcsolatosan előirányozták a Nagyszombat Megyei Hivatalnak, hogy ezen funkció betöltésére írjon ki versenypályázatot.

Az ülés programját és anyagait a https://osam.trnava-vuc.sk/eSluzby/zastupitelstvo/#sk/view-zastupitelstvo-zasadnutia/2022-2026 linken hozzák nyilvánosságra. Az ülés felvétele a testületi üléseket közvetíYouTube-csatornán érhető el.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW