Nagyszombat megye a HPV-vírus elleni újabb speciális oltási napra készül

Közzétett: 2023. 10 06.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat 2023. október 21-én, szombaton a harmadik speciális, HPV-vírus elleni oltási napra készül, amely ajánlott az első, de egyben a második vagy a harmadik oltóadag iránt érdeklődőknek is. Az önkéntes védőoltás beadására Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban és Szakolcán lesz lehetőség egy-egy ​​rendelőben. Az önkéntes oltásra 2023. október 6-tól október 20-ig jelentkezési lap segítségével lehet regisztrálni a megye honlapján.

Felnőttek és 9 éven felüli serdülők egyaránt jelentkezhetnek. A 12 éves lányok és fiúk számára, akik még nem töltötték be 13. életévüket, a biztosító teljes mértékben téríti az oltás költségét. Az idősebb jelentkezők igénybe vehetik az egyes egészségbiztosítók által kínált anyagi előnyöket. Újra kell regisztrálnia azoknak a pácienseknek is, akik az áprilisi speciális oltási napon megkapták az első oltóadagot.

Az online űrlapon minden érdeklődő kiválasztja az oltás helyét, kitölti az alapadatokat, beleértve az oltott személy életkorát is. Ezt követően megerősítő e-mailt küldenek neki az összes szükséges információval. Az orvosi vizsgálat után a páciens a gyermekorvosi rendelőben megkapja az oltást.

A HPV (humán papillomavírus) egy rákot okozó vírus, amely mindkét nemnél rákot okozhat. Nagyon fertőző, és szexuális érintkezés útján terjed. A legtöbb szexuálisan aktív férfi és nő élete során találkozik ezzel a vírussal. Előfordulhat, hogy a fertőzés eleinte nem jelentkezik, miközben a kezdeti tünetek több év múlva jelenhetnek meg. A HPV egyes típusai növelik bizonyos típusú rákos megbetegedések kockázatát, elsősorban a méhnyak, a hüvely, a pénisz, a végbélnyílás, de a garat, a nyelv és a mandulák rákjának kockázatát is. A leghatékonyabb megelőzést a preventív vizsgálatok és a védőoltások jelentik, amelyek jelentősen csökkentik a méhnyakrák vagy más, a HPV-vírusokkal összefüggő daganatos megbetegedések kockázatát.

A megye a HPV-vírus elleni harmadik speciális oltási napot az egészségügyi minisztériummal, a Szlovák Gyermekorvosi Társasággal, a NEMET A RÁKRA (NIE RAKOVINE) és a Rákellenes Liga szervezetekkel, valamint a megyei egészségügyi középiskolákkal együttműködve szervezi meg.

Natália Petkáčová, a Nagyszombat Megyei Hivatal kommunikációs szakosztályának igazgatónője