Nagyszombat megye folytatja a HPV-vírus elleni megelőző tevékenységet, és online űrlapot készített elő

Közzétett: 2024. 03 19.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat a negyedik speciális, HPV-vírus elleni oltási napra készül. A megye ezzel összefüggésben egy online űrlapot indított útjára, amely az oltásra való jelentkezésre ad lehetőséget, és 2024. április 4-én éjfélig érhető el. A speciális oltási nap 2024. április 6-án, szombaton lesz MUDr. Mora rendelőjében a nagyszombati Starohájska utcában található rendelőintézetben.

A regisztráció során alapadatok megadására van szükség, mint például keresztnév, vezetéknév, lakhely, telefonszám és cím. A sikeres regisztráció után a páciensek e-mailt kapnak, amelyben a HPV-vírus elleni oltás pontos időpontjáról lesz tájékoztatás.

A vakcinát a 12 és 14 év közötti gyerekek esetében (a 15. életév betöltéséig) minden egészségbiztosító teljes mértékben fedez. Amennyiben olyanok érdeklődnek az oltás iránt, akik nem jogosultak erre, az egyes egészségbiztosítók különféle kedvezményeit vehetik igénybe.

Nagyszombat megye tavaly három speciális oltási napot szervezett, amelyek során Dunaszerdahelyen, Szakolcán és Nagyszombatban több mint 200 embert oltottak be. A megye a HPV-vírus elleni speciális oltási napot az egészségügyi minisztériummal, a Szlovák Gyermekorvosi Társasággal, a NEMET A RÁKRA (NIE RAKOVINE) és a Rákellenes Liga szervezetekkel, valamint a megyei egészségügyi középiskolákkal együttműködve szervezi meg.

A HPV (humán papillomavírus) egy rákot okozó vírus, amely mindkét nemnél rákot okozhat. Nagyon fertőző, és szexuális érintkezés útján terjed. A legtöbb szexuálisan aktív férfi és nő élete során találkozik ezzel a vírussal. Előfordulhat, hogy a fertőzés eleinte nem jelentkezik, miközben a kezdeti tünetek több év múlva jelenhetnek meg. A HPV egyes típusai növelik bizonyos típusú rákos megbetegedések kockázatát, elsősorban a méhnyak, a hüvely, a pénisz, a végbélnyílás, de a garat, a nyelv és a mandulák rákjának kockázatát is. A leghatékonyabb megelőzést a preventív vizsgálatok és a védőoltások jelentik, amelyek jelentősen csökkentik a méhnyakrák vagy más, a HPV-vírusokkal összefüggő daganatos megbetegedések kockázatát.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW