Nagyszombat megye speciális oltási nappal készül a HPV-vírus ellen. Elkészítette a bejelentkezési űrlapot is

Közzétett: 2023. 03 16.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat kiemelt oltási napot szervez a humán papillomavírus, a HPV ellen, amivel mindkét nem esetében támogatja az onkológiai megbetegedések megelőzését. Az önkéntes védőoltás beadására 2023. április 15-én, szombaton lesz lehetőség Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban és Szakolcán a kijelölt gyermekgyógyászati ​​rendelőkben. A megye elkészítette a jelentkezési lapot az érdeklődők számára, amely a https://trnavskazupa.sk/ honlapon érhető el.

"Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az életveszélyes betegségek megelőzésére mindkét nem esetében. Ezért is döntöttünk úgy, hogy több olyan tevékenységet kezdeményezünk, amelyek támogatják a tinédzserek és szüleik közötti információmegosztást. Elkészítettünk egy jelentkezési lapot, amely segítségével kifejezhetik érdeklődésüket a rákot okozó vírus elleni önkéntes védőoltás iránt. Ezt követően külön oltási napot szervezünk, amelyre 2023. április 15-én kerül sor Dunaszerdahelyen, Szakolcán és Nagyszombatban. A védőoltások beadását három megyei ambuláns gyermekorvossal, egészségügyi dolgozókkal és diákokkal együttműködve készítjük elő, akik a napokban már be is mutatják társaik körében a betegségmegelőzés lehetséges módszereit" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A jelentkezési lap felnőtteknek és 9 éven felüli serdülőknek egyaránt szól. A 12 éves lányok és fiúk számára, akik még nem töltötték be 13. életévüket, a biztosító teljes mértékben téríti az oltás költségét. Az idősebb jelentkezők igénybe vehetik az egyes egészségbiztosítók kínálta anyagi előnyöket. Az oltási ütemterv a 15 év alatti gyermekek számára két adagból áll. Háromadagos azon fiatalkorúak számára, akik már betöltötték ezt a kort. Az újraoltás konkrét időpontjairól a megye tájékoztat.

Lucia Šmidovičová, a Nagyszombat Megyei Hivatal Egészségügyi Szakosztályának igazgatónője arról tájékoztatott, hogy "az online űrlapon az érdeklődők kiválasztják az oltás helyét, kitöltik az alapadatokat, beleértve az oltásra jelentkező személy életkorát is. Ezt követően egy megerősítő e-mailt küldenek számukra az összes szükséges információval. A gyermekorvosi rendelőben az orvosi vizsgálat után a páciens megkapja az oltást. Az oltás 9 éves kortól ajánlott lányok és fiúk számára. Az is fontos, hogy a védőoltás megakadályozza az aktív szexuális életet éemberek megfertőzését."

A megyét az információmegosztásban a dunaszerdahelyi, a nagyszombati és a szakolcai egészségügyi középiskolák diákjai és tanárai segítik, akik előadássorozattal és oktatási aktivitásokkal készültek a többi megyei fenntartású középiskola diákjai számára. Megismerik a megelőzési lehetőségeket, valamint azt, hogy milyen problémákat okozhat, és milyen következményekkel járhat a HPV-fertőzés.

A HPV (humán papillomavírus) egy rákot okozó vírus, amely mindkét nemnél rákot okozhat. Nagyon fertőző, és szexuális érintkezés útján terjed. A legtöbb szexuálisan aktív férfi és nő élete során találkozik ezzel a vírussal. Előfordulhat, hogy a fertőzés eleinte nem jelentkezik, miközben a kezdeti tünetek több év múlva jelenhetnek meg. A HPV egyes típusai növelik bizonyos típusú rákos megbetegedések kockázatát, elsősorban a méhnyak, a hüvely, a pénisz, a végbélnyílás, de a garat, a nyelv és a mandulák rákjának kockázatát is. A leghatékonyabb megelőzést a preventív vizsgálatok és a védőoltások jelentik, amelyek jelentősen csökkentik a méhnyakrák vagy más, a HPV-vírusokkal összefüggő daganatos megbetegedések kockázatát.

A megye speciális oltási napra készül a HPV-vírus ellen az egészségügyi minisztériummal, a Szlovák Gyermekorvosi Társasággal, a NEMET A RÁKRA (NIE RAKOVINE) és a Rákellenes Liga szervezetekkel, valamint a megyei egészségügyi középiskolákkal együttműködve.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW