Nagyszombat megye a második speciális HPV-vírus elleni oltási napra készül

Közzétett: 2023. 06 05.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat 2023. június 17-én, szombaton a második kiemelt HPV (humán papillomavírus) elleni oltási napra készül, amely ajánlott az első, de egyben a második vagy harmadik oltóadag iránt érdeklődőknek is. Az önkéntes védőoltás beadására Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban és Szakolcán is lesz lehetőség egy-egy ​​rendelőben. Az önkéntes oltásra jelentkezési lap segítségével lehet regisztrálni a megye honlapján.

Felnőttek és 9 éven felüli serdülők egyaránt jelentkezhetnek. A 12 éves lányok és fiúk számára, akik még nem töltötték be a 13. életévüket, a biztosító teljes mértékben téríti az oltás költségét. Az idősebb jelentkezők igénybe vehetik az egyes egészségbiztosítók által kínált anyagi előnyöket. Újra kell regisztrálnia azoknak a pácienseknek is, akik az áprilisi speciális oltási napon megkapták az első oltóadagot.

Nagyszombat megye idén áprilisban első alkalommal szervezett speciális HPV vírus elleni oltási napot. Most pedig elindította az önkéntes oltásra való regisztráció lehetőségét az első, valamint az oltás további dózisai iránt érdeklődők számára, azért is, mert az oltási ütemterv a 15 év alatti gyermekek számára két adagból áll. Háromadagos azon fiatalkorúak számára, akik már betöltötték ezt a kort. A regisztráció nyitva áll azon érdeklődők számára is, akik az első adag oltásukat Nagyszombat megyén kívül kapták meg.

Az online űrlapon minden érdeklődő kiválasztja az oltás helyét, kitölti az alapadatokat, beleértve az oltott személy életkorát is. Ezt követően megerősítő e-mailt küldenek neki az összes szükséges információval. Az orvosi vizsgálat után a gyermekorvosi rendelőben a páciens megkapja az oltást.

A HPV (humán papillomavírus) egy rákot okozó vírus, amely mindkét nemnél rákot okozhat. Nagyon fertőző, és szexuális érintkezés útján terjed. A legtöbb szexuálisan aktív férfi és nő élete során találkozik ezzel a vírussal. Előfordulhat, hogy a fertőzés eleinte nem jelentkezik, miközben a kezdeti tünetek több év múlva jelenhetnek meg. A HPV egyes típusai növelik bizonyos típusú rákos megbetegedések kockázatát, elsősorban a méhnyak, a hüvely, a pénisz, a végbélnyílás, de a garat, a nyelv és a mandulák rákjának kockázatát is. A leghatékonyabb megelőzést a preventív vizsgálatok és a védőoltások jelentik, amelyek jelentősen csökkentik a méhnyakrák vagy más, a HPV-vírusokkal összefüggő daganatos megbetegedések kockázatát.

A megye a HPV-vírus elleni második speciális oltási napot az egészségügyi minisztériummal, a Szlovák Gyermekorvosi Társasággal, a NEMET A RÁKRA (NIE RAKOVINE) és a Rákellenes Liga szervezetekkel, valamint a megyei egészségügyi középiskolákkal együttműködve szervezi meg.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW