Befejeződött a másodrendű út átfogó korszerűsítése Alsódiósnál

Közzétett: 2023. 12 04.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat befejezte a II/502-es út teljes korszerűsítését Alsódiós (Dolné Orešany) közelében. Egy 5,7 kilométer hosszú szakaszról van szó, amely Pozsony és Nagyszombat megye határától Alsódióson keresztül Felsődiós (Horné Orešany) elejéig tart. A megye erre a projektre az Integrált Regionális Operatív Programból 4,1 millió euró vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulást kapott. Az Alsódiós központjától Felsődiós elejéig tartó szakaszon 2023. november 30-ról, csütörtökről 2023. december 1-re, péntekre virradó éjszaka helyreáll a forgalom. Ezzel egyidejűleg a helyközi autóbuszjáratok is visszatérnek az eredeti útvonalukra.

"Egy újabb beruházás készült el. Ezúttal korszerűsítettük a Nagyszombat és Pozsony megyét összekötő fontos közlekedési útvonal egy részét, amelyen 2023. november 30-ról, csütörtökről 2023. december 1-re, péntekre virradó éjszaka a forgalom teljes mértékben helyreáll. Csökkentett zajszinttel korszerű és biztonságos utat alakítottunk ki a Kis-Kárpátok alatt, amit a helyi lakosok is értékelnek majd. A Kis-Kárpátok alatti út fejlesztését szeretnénk folytatni, mert vissza nem térítendő anyagi hozzájárulási kérelmet nyújtottunk be a Felsődióson keresztül Szomolány elejéig tartó 4,9 kilométer hosszú összekötő szakasz korszerűsítésére" – mondta Nagyszombat megye elnöke. Jozef Viskupič hozzátette, a megye csaknem 5 millió euró összegű pénzügyi hozzájárulást igényel európai uniós forrásból.

Az adott útvonal korszerűsítése több szakaszra volt bontva. Az első szakasz során Pozsony és Nagyszombat megye határa, valamint az Alsódiós központjában található kereszteződés közötti részt újították fel. Az április második felétől augusztus végéig tartó időszakban átfogó módon felújították az útréteget és a szegélyeket, valamint az útlehajtók alá vízáteresztő részek épültek. Emellett Alsódiós külterületén kiszélesítették az úttestet. A szakaszon új függőleges forgalmi jelzések vannak, valamint megújultak a fényvisszaverő vízszintes forgalmi jelzések, beleértve a sofőröket lassításra késztető eszközöket is. A modernizált szakasznak ezen a részén 2023. szeptember 1-jén indult újra a forgalom.

A modernizáció második szakasza elsősorban Alsódiós belterületén valósult meg Felsődiós határáig. A községben akadálymentesített gyalogátkelőhelyeket alakítottak ki, és csúszásgátló vízszintes jelzéseket jelöltek ki. A meglévő buszmegállókat is felújították. Az 5,7 kilométeres szakaszon az építési munkákat a közbeszerzést követően a SKANSKA SK cég végezte el 3,9 millió euró értékben.

A 2023. november 30-ról, csütörtökről 2023. december 1-re, péntekre virradó éjszaka a felújított szakaszon teljes egészében helyreáll a forgalom. A kerülőutak forgalmi jelzéseit eltávolítják. Az Alsó- és Felsődióst kiszolgáló helyközi autóbuszjáratok is újra a korszerűsítés előtti útvonalon közlekednek majd.

A II/502-es számú út részeként a megye idén saját forrásból újította fel a felsődiósi hidat. A kerülei önkormányzat szeretné a II/502-es számú út korszerűsítését egészen Verbóig (Vrbové) folytatni, valamint az út többi szakaszának felújítására társfinanszírozás keretében támogatást elnyerni európai uniós forrásokból. Nagyszombat megye vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulás iránti kérelmet nyújtott be európai uniós alapokhoz a 4,9 kilométer hosszú Felsődiós-Szomolány (Smolenice) közötti szakasz korszerűsítésére közel 5 millió euró értékben.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW