Od chmeľu k pivu

Publikované: 16.05.2018/ Aktualizované: 21.02.2022
16. 5. 2018 - Pivo od nepamäti patrí medzi nápoje obľúbené širokými vrstvami obyvateľstva. Svoju popularitu si získalo vďaka dostupnosti základnej výrobnej suroviny (rôzne druhy obilia), jednoduchosti prípravy či nízkej cene. K jeho rozšíreniu prispela aj unikátna chuť a obsah látok priaznivých pre zdravie. Pre viaceré civilizácie v minulosti pivný mok predstavoval dôležitú zložku stravy privilegovaných i nižších sociálnych vrstiev. 

Tribečské múzeum v Topoľčanoch sa od 80. rokov 20. storočia špecializuje na výskum a dokumentáciu chmeliarstva, sladovníctva a pivovarníctva v celoslovenskom rozsahu, v jeho zbierkovom fonde sa nachádza viac ako 15 000 exponátov týkajúcich sa tejto témy. Výstava „Od chmeľu k pivu" návštevníkom približuje proces výroby piva, počnúc výberom a pestovaním surovín a končiac pri finálnom produkte. Zároveň si kladie za cieľ prostredníctvom výkladu i pripravených informačných panelov oboznámiť verejnosť so stručnou históriou piva a pivovarníctva, krčiem, hostincov, výčapov a ukázať úlohu piva v rôznych historických obdobiach. Na výstave sú taktiež prezentované rozmanité zbierkové predmety pochádzajúce zo zbierkových fondov Tribečského múzea – predmety týkajúce sa pestovania a spracovania chmeľu, kameninové, keramické, sklenené i drevené krígle, súpravy na podávanie piva, menšie historické pivovarnícke stroje, rôzny drobný zberateľský materiál vo vzťahu k pivu. Nechýbajú ani zbierkové predmety súvisiace s bývalým „symbolom" mesta Topoľčany – pivovarom Topvar.
Vernisáž výstavy sa koná vo Vlastivednom múzeu v Galante v sobotu 19. mája 2018 o 17.30 hodine. Výstavu predstavuje Mgr. Ondrej Godál, účinkuje ZUŠ Josepha Haydna Galanta. Sprievodný program bude pozostávať z prezentácie a ochutnávky pív a koncertu skupiny OuKeY – české a slovenské country hity.
Výstava potrvá do 8. septembra 2018.

Podobné

Prečítajte si tiež

Prejsť na odber noviniek