Cyrilometodské oslavy v Kátlovciach

Publikované: 18.11.2013/ Aktualizované: 21.02.2022

Pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu pribudol v Kátlovciach cyrilometodský kríž, pamätná tabuľa a farský erb. V miestnom farskom Kostole sv. Ducha ich požehnal Radoslav Bazala, súdny vikár Trnavskej arcidiecézy a farár v Dechticiach. „Kríž bude potom osadený pred budovou miestnej fary," povedal kátlovský kňaz Pavol Zemko.
Pamätná tabuľa je venovaná bývalému kňazovi Kátloviec Izidorovi Holovičovi. V rokoch 1948 ‑ 1952 bol farárom vo Farnosti sv. Martina v Bratislave, neskôr ho komunistická diktatúra dala uväzniť. Po prepustení ho degradovali a dovolili mu robiť len kaplána. Po čase mohol opäť pôsobiť ako kňaz, posledné roky svojho života prežil v Kátlovciach, kde 24. januára 1974 zomrel a je aj pochovaný.
Pamätnú tabuľu do predsiene kostola tejto osobnosti katolíckej cirkvi venoval Trnavský samosprávny kraj. „Oceňujem, že sa obec Kátlovce aktívne zapojila do kalendára podujatí, ktoré súvisia s výročím príchodu slovanských vierozvestcov. Veľká zásluha patrí starostovi obce Pavlovi Johanesovi a miestnemu farárovi Pavlovi Zemkovi. Ich činy sú pozitívnym vzorom pre ľudí v obci a jej okolí," uviedol predseda TTSK Tibor Mikuš. Súčasťou slávnosti bolo požehnanie farského erbu, ktorý vyjadruje spätosť k Trnavskej arcidiecéze a príslušnosť k smolenickému dekanátu.
Pri tejto príležitosti odovzdal trnavský župan pamätné medaily in memoriam Izidorovi Holovičov a Pavlovi Johanesovi. Sólista opery SND Daniel Čapkovič si prevzal pamätný list predsedu TTSK.
Tatiana Čuperková

Podobné

Prečítajte si tiež

Prejsť na odber noviniek