Na mape regionálnych značiek pribudlo Piešťansko. Ocenili už štyroch miestnych výrobcov, ktorí sa stali prvými držiteľmi certifikátu k značke “Regionálny produkt Piešťansko”

Konzorcium partnerov v zložení - Krajská inovačná a rozvojová agentúra Trnavského samosprávneho kraja (KIRA), miestna akčná skupina MAS Holeška a oblastná organizácia cestovného ruchu OOCR Rezort Piešťany - oficiálne predstavili novú regionálnu značku „Regionálny produkt Piešťansko“, ktorou podporia lokálnych výrobcov, remeselníkov a tradičné postupy v dvoch okresoch Piešťany a Hlohovec.

Regionálna značka Piešťansko vznikla s cieľom podporiť podnikanie na vidieku, prispieť k zachovaniu unikátneho dedičtva, rozvoju cestovného ruchu a posilniť identitu regiónu. Jej symbolom je páv v zlatom prevedení, odkazujúci na legendu o objavení liečivých účinkov piešťanských vôd a bahna.

Na slávnostnom podujatí, ktoré sa uskutočnilo 9. decembra 2025 v Annavile, boli udelené prvé certifikáty tejto značky. Odborná certifikačná komisia na základe historicky prvej výzvy posúdila päť predložených žiadostí a štyria výrobcovia získali certifikát, jeden výrobca získal čestné uznanie. Certifikát je platný 2 roky, pričom neskôr sa môže predĺžiť na 5 ročné obdobie.

Ocenení výrobcovia Regionálneho produktu Piešťansko za rok 2025

Certifikát získali:

  • Maroš Mihalička - Včelárstvo Emily, Rakovice
    výrobky: kvetový med, produkty z včelieho vosku
    Oceňovaný pre tradičné remeslo, ekologický prístup a regionálny pôvod surovín.
  • Magdaléna Miklovič Černoková, Bašovce
    výrobky zhotovované pôvodnou remeselnou technikou trukovania
    Výnimočný prínos k uchovaniu takmer zaniknutého remesla typického pre obce okolo Váhu.
  • Alena Panáková – Classic, Piešťany
    produkt: Káva “Piešťanské bahno”
    Originálny produkt rodinnej firmy s väzbou na kúpeľnú tradíciu regiónu a kaviarenskú kultúru mesta Piešťany – existencia kaviarne je spomínaná už v tzv. “Františkovej vile” (teraz Bezovec) v 19. storočí .
  • Tatiana Petrová – Art Viva, Piešťany
    výrobky z vlny tradičnou technikou mokrého plstenia
    Kvalitná ručná umelecká tvorba z prírodných materiálov so zachovaním tradičných postupov.

Čestné uznanie za inováciu a výnimočnú kvalitu a dizajn získal:

  • Ing. Vladimír Hrivnák – Artech s.r.o., Pečeňady
    výrobok: exkluzívny a inovatívny prístroj na natáčanie mechanických hodín
    Komisia ocenila vysokú inovatívnosť, precíznosť ručnej výroby, originalitu a moderné spracovanie remeselného dedičstva.

Podpora kraja, partnerstvá a inšpirácia zo Slovácka

Zavádzanie značky prebiehalo v spolupráci s miestnou akčnou skupinou MAS Holeška, ktorá je vlastníkom značky, a so župnou Krajskou inovačnou rozvojovou agentúrou (KIRA), ktorá zastrešuje koordináciu a administráciu celého procesu.

„Do projektu sme aktívne prizvali organizácie cestovného ruchu - OOCR Rezort Piešťany aj KOCR Trnavský kraj zážitkov, ktoré budú zabezpečovať marketingovú podporu ako aj predaj certifikovaných výrobkov,“ uviedol Marek Krnáč, zástupca riaditeľa KIRA.

Pri tvorbe systému sa kraj inšpiroval úspešným modelom fungovania  značky “Tradiční výrobek Slovácko”, kde regionálne označovanie úspešne funguje už niekoľko rokov a v súčasnosti majú udelených približne 80 certifikátov. „Výrobcovia na systéme regionálneho značenia najviac oceňujú silnú marketingovú podporu a predajnú sieť, ktorú držiteľom značky poskytuje združenie cestovného ruchu Región Slovácko,“ doplnila projektová manažérka KIRA Mária Michalčíková.

Prvá výzva na podávanie žiadostí bola otvorená do 30. novembra 2025, no systém certifikácie pokračuje. Výrobcovia si budú môcť požiadať o udelenie značky aj v ďalších kolách – a to vždy 2 x ročne. Termín ďalšej výzvy bude oznámený v januári 2026.

Viac informácií o značke a podmienkach získania certifikátu je dostupných na: www.regionalnyproduktpiestansko.sk

Značka bola zavedená v rámci projektu „Kroj ako inšpirácia“, ktorý realizuje KIRA v spolupráci s MAS Holeška a Lidové tradice a řemesla, o.p.s Uherský Ostroh . Projekt je podporený z Fondu malých projektov programu Interreg ČR–SR.

 

Prečítajte si tiež

Prejsť na odber noviniek