Nagyszombat megye ismét rendkívüli támogatást biztosít a szociális szolgáltatásokat nyújtó magánintézményeknek

Publikované: 11.04.2023 | Naposledy aktualizované 11.04.2023

Nagyszombat megye idén is kompenzálja a szociális szolgáltatásokat nyújtó magánintézményeket, amelyek a szociális szolgáltatásokról szóló törvény módosítása miatt szembesültek negatív következményekkel. A törvény egyebek mellett megváltoztatta a szociális szolgáltatások működtetéséhez járó vagyoni hozzájárulás kiszámítási módját. A megye 37 magánintézmény között 2,2 millió eurót oszt szét a működési költségekre.

"A tavalyi törvénymódosítás továbbra is negatívan érinti a szociális szolgáltatásokat nyújtó magánintézmények finanszírozását. A megye azon lakosairól való gondoskodás, akik ezen intézmények lakói, továbbra is fontos a megye számára, ezért idén is folytatjuk a szociális szolgáltatásokat nyújtó magánintézmények támogatását. Pénzügyi támogatásban részesülnek a kerületünkben működő intézmények, valamint az annak határain túl működők közül azok, amelyek Nagyszombat megye lakosainak nyújtanak szolgáltatást. A 2023-as évben közel 2,2 millió eurót fordítunk erre a célra, ami a tavalyihoz képest 530 ezer euróval több" – mondta Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnök.

Nagyszombat megye minden szociális szolgáltatásokat nyújtó magánintézménynek támogatást biztosít a működéshez minden olyan kérvényező esetében, aki igényli ezt, és teljesíti a szociális szolgáltatásokról szóló törvényben foglaltakat. Mindemellett nem korlátozza vagy nem szabja meg a számukat az egyes szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményeknél.

"A szociális szolgáltatásokat nyújtó magánintézmények férőhelyek szerinti kategóriákba való besorolása azt eredményezte, hogy a számítások alapján 2023-ban is kevesebb pénzügyi támogatást kapnak a működtetéshez. Fontos tudatosítani, hogy egy nagy kapacitású intézményben nagyobbak a fenntartási költségek, mint egy kisebben. Nagy örömömre szolgál, hogy Nagyszombat megye idén is anyagilag támogatja az intézményeket. Ezáltal a szolgáltatások színvonala, valamint az intézmények működése nem kerül veszélybe" – tette hozzá Blažena Flamíková, a Nagyszombat Megyei Hivatal Szociális Szakosztályának igazgatónője.

A megyében működő 18 szociális szolgáltatásokat nyújtó magánintézmény közül a szociális szolgáltatásokról szóló törvény módosítása értelmében csak 8 esetében volt magasabb a támogatás, mint 2022-ben, amihez ezek az intézmények hozzá is jutnak. A többi szolgáltató megkapja a 2022-es évhez viszonyított különbözetet.

A Nagyszombat megye területén kívül működő 19 szociális szolgáltatásokat nyújtó magánintézmény közül a szociális szolgáltatásokról szóló törvény módosítása értelmében csak 3 esetében volt magasabb a támogatás, mint 2022-ben, amit ezek szintén megkapnak. A többi szolgáltató hozzájut a 2022-es évhez viszonyított különbözethez.

Prečítajte si tiež

Boli tieto informácie pre vás užitočné?
ÁnoNie
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram